Kinderlezing op Slot Loevestein

Gepubliceerd op 10 augustus 2023 om 11:24

Op zondag 17 september staat er iets bijzonders op het programma bij Slot Loevestein. Voor het eerst wordt er een 'kinderlezing' georganiseerd, gegeven door Leila Prnjavorac. Leila groeide op in Doboj, in het voormalig Joegoslavië, totdat de oorlog uitbrak in 1992. Ze deelt haar verhaal over hoe het is om als kind een oorlog mee te maken en te moeten vluchten, en hoe ze een nieuw leven heeft opgebouwd na deze indrukwekkende reis.

Leila is al ruim 16 jaar werkzaam als presentator en spreker, en is een bron van inspiratie voor velen. Ze verbindt dat wat zij zelf heeft meegemaakt met de actualiteit en de gebeurtenissen van nu. Met deze lezing wil ze jonge kinderen inspireren en bewustzijn creëren over de waarde van vrede en vrijheid. Haar unieke benadering en haar vermogen om met kinderen in gesprek te gaan en te ontdekken wat hen nieuwsgierig maakt en hoe ze zich voelen, zorgen voor bijzondere interactie.

In haar eigen woorden: "Vrijheid is ons meest kostbare goed! Het geeft ons de ruimte om onze vleugels uit te slaan. Liefde en vrede zijn onze brug naar al het andere." Met meer dan 50 miljoen kinderen wereldwijd die zijn ontheemd door oorlog en geweld, voelt Leila het als haar plicht om deze
cijfers tot leven te brengen. Ze wil gezichten en verhalen geven aan deze statistieken, om te benadrukken dat het niet zou moeten uitmaken waar je wieg staat. Ze koestert de wens dat elk kind kan opgroeien in vrijheid en vrede.

De kinderlezing op Slot Loevestein laat kinderen kennismaken met de kracht van verhalen en geeft ze de mogelijkheid om te leren van iemand die een bijzondere reis heeft afgelegd. Leila's verhaal zal niet alleen ontroeren, maar ook waardevolle inzichten bieden die jonge kinderen kunnen inspireren.

Tentoonstelling

In het kader van de tentoonstelling "Monddood - Politiek gevangen" organiseert Slot Loevestein een reeks boeiende lezingen, elk met een relevant onderwerp gerelateerd aan het thema. Het verhaal van politieke tegenstanders die monddood worden gemaakt door gevangenschap, is een langdurig en wereldwijd fenomeen. Rijksmuseum Slot Loevestein en Amnesty International brengen dit verhaal tot leven in de indrukwekkende tentoonstelling.

Praktische informatie

De kinderlezing van Leila Prnjavorac is op zondag 17 september. De inloop is om 14.00 uur, de lezing start om 14.30. Via de site van Slot Loevestein kun je een ticket voor de kinderlezing reserveren. Het bijwonen van de lezing zelf is gratis, er is wel een geldig toegangsbewijs voor het museum nodig (museumkaarten zijn geldig). Met het ticket kun je voor of na de lezing de tentoonstelling ’’Monddood’’ bezoeken, en de geschiedenis van het slot en de vesting ontdekken.

foto's: Nadia ten Wolde