Historische Stoomspuit bij Stoomtreinfestival en Open Monumentendag

Gepubliceerd op 29 augustus 2023 om 10:13

De Gorkumse Stoomspuit zal op 2 en 3 september weer schitteren tijdens het Stoomtreinfestival in Loenen. Na vorig jaar een tegenslag te hebben gehad, waarbij de stoomspuit niet kon deelnemen, is het dit jaar een bijzondere herkansing.

"Het zou ondenkbaar zijn om dit jaar niet aanwezig te zijn, gezien het incident vorig jaar. Daarom hebben we een creatieve oplossing bedacht," aldus secretaris Gerrit Vroegh. "Tijdens het festival zullen twee van onze leden afreizen naar Loenen en zullen ze de handspuit 'Jan van der Heyden' demonstreren op de Open Dag bij het 'Brandweermuseum' in de Struisvogelstaat."

De Stichting Stoomspuit zal dus op zaterdag 9 september haar medewerking verlenen aan de Open Monumentendag. Het publiek krijgt de kans om de historische stoomspuit in werking te zien in de Struisvogelstaat bij het museum. 

foto: Rudy Breddels

Daarnaast zal een authentieke Stanley-stoomauto uit 1914 rondrijden en kunnen jonge brandweerliefhebbers zich vermaken met de brandspuit 'Jan van der Heyden'.

De stoombrandspuit, die in 1910 in gebruik werd genomen door de Gorinchemse brandweer, heeft decennialang dienst gedaan in Gorinchem. In de loop der jaren raakte de stoomspuit in verwaarloosde staat, maar dankzij een toegewijde groep enthousiastelingen uit Gorinchem is het gelukt om dit historische brandweermonument nieuw leven in te blazen. Met passie en doorzettingsvermogen is de oude spuit weer volledig operationeel gemaakt.

De stoomspuit heeft een rijke geschiedenis van inzet bij branden in en om Gorkum. Zo heeft het bijgedragen aan het bestrijden van talloze branden, waaronder een grote uitslaande brand in 1919 bij de houtzagerij Wed. Damen aan de Arkelsedijk. Dankzij de inzet van voormalige brandweerlieden en liefhebbers is dit monumentale stuk bewaard gebleven als een levendig aandenken aan het brandweerverleden van Gorinchem.

Na een uitdagend jaar waarin de stoomspuit reparaties onderging, is deze nu weer in topconditie en in staat om met stoomenergie een aanzienlijke hoeveelheid water te verpompen. De Stichting Stoomspuit wil via dit persbericht iedereen bedanken die heeft bijgedragen aan het behoud en herstel van dit waardevolle stuk erfgoed.

foto: GP-buro