Culturele zondag met Gorcumse Geheimen

Gepubliceerd op 1 september 2023 om 10:33

Tijdens de Culturele Zondag 10 september zijn in de beide musea alleen de vaste collecties te zien omdat men nieuwe exposities aan het opbouwen is. In het Gorcums Museum is het auditorium geopend met historische en eigentijdse kunstwerken. 

Als extra activiteit in die ruimte presenteert verhalenverteller Roy Grünewald zijn college ‘Gorcumse Geheimen’. Een amusant uurtje vol sagen, legenden, fake nieuws en anekdotes uit het verleden van onze vesting. Aanvang 14 uur en de entree is gratis.

In Het Zevende Huis vinden twee optredens plaats van ‘Memory Lane’. Margôt Schenk en Loek Schrievers spelen verrassende arrangementen die blues, pop, country, rock en Americana een nieuw leven geven. Naast eigen werk halen ze herinneringen op aan o.a. Joan Armatrading, Willy Deville, Van Morrison en Bob Dylan. 

Er zijn twee optredens van elk 45 minuten om 15.00 uur en om 16.00 uur. Er is koffie en thee en Helga heeft beloofd taart te bakken met vijgen uit eigen tuin. Toegang is gratis, maar er staat een hoed voor de muzikanten. De "kunst aan de ketting" is deze maand van Ernst van Es

Petit café la Caponnière is nu in handen van Annemieke van Es die er haar eigen ‘touch’ aan heeft gegeven. Omdat ze net is begonnen is er nog geen expositie, maar het is leuk om daar alvast een kijkje te nemen met een drankje en een hapje. In de Grote Kerk is voor het laatst de expositie ‘Ademruimte’ te zien van beeldend kunstenaar Mérie Rijnberk. Het zijn werken vol symboliek die in deze ruimte een extra dimensie geven. Tevens zal stadsorganist Arjan Versluis demonstraties geven op het grote kerkorgel. 

In het stiltecentrum van de St. Janstoren hangen acrylschilderijen van de bekende Gorcumse kunstenaar Arie Brinkman. In de Burgstraat zijn galerie de Burgpoort, Sterke Kunst en ‘Zeven & Twintig geopend. In de ateliers van Weverij Studio Roodenburg, het atelier voor clavecimbelbouw en Painting Blue wordt men hartelijk ontvangen om een kijkje te nemen in de keuken van diverse ambachten. Galerie Kunst bij Karel is een ontmoetingsplek voor zowel beginnende als gevestigde kunstenaars en degenen die naar kunst op zoek zijn. 

Nostalgie beleeft men in antiquariaat ‘De Juf’. Het meezingcafé van Donna Bastiaans zal ergens in de binnenstad opduiken! Waar precies is afhankelijk van het weer.

Theater Peeriscoop, Molen de Hoop en de Kruitmagazijnen hebben geen activiteiten en zijn deze zondag gesloten. De toegang is overal gratis. Kijk voor het volledige programma op www.culturelezondaggorinchem.nl