Succesvolle Open Monumentendag in Gorinchem

Gepubliceerd op 10 september 2023 om 11:24

Ook dit jaar heeft Gorinchem deelgenomen aan de Open Monumentendag op zaterdag 9 september. Dit jaar openden een aantal historische gebouwen hun deuren voor het publiek, waardoor bezoekers een unieke kans kregen om de prachtige monumenten van binnen te bekijken.

De interesse in de verschillende monumenten varieerde van locatie tot locatie. Opmerkelijke trekpleisters tijdens deze dag waren onder andere de VIS kazemat en de Poterne in de Dalemwal, evenals het Brandweermuseum aan de Struisvogelstraat.

De Vestingstad rondleiding was ook een populaire keuze onder de bezoekers, die zich zowel in groepsverband als individueel hieraan deelnamen. Sommige kleine groepjes van 2 tot 3 personen volgden bijvoorbeeld de gevelsteenroute en ontdekten andere bezienswaardigheden met behulp van handleidingen die ze bij de VVV hadden gekregen.

Bij het Brandweermuseum was het de hele dag door druk. Bezoekers waren onder de indruk van de oude stoombrandweerspuit, maar misschien nog wel meer van de authentieke Stanley-stoomauto uit 1913, die speciaal uit België was overgekomen. Het hoogtepunt voor velen was de mogelijkheid om een ritje te maken in deze historische auto door een deel van Gorinchem, wat de ervaring nog specialer maakte.

De Open Monumentendag in Gorinchem was wederom een succesvol evenement dat de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van de stad in de schijnwerpers zette. 

Aan video wordt gewerkt--volgt later

Foto's/video: GP-buro / GP-TV