Eerste Gorinchem Pride 16 september van start

Gepubliceerd op 15 september 2023 om 11:14

De eerste Gorinchem Pride staat voor de deur. Naast de Pride zal er ook een roze viering in de Lutherse Schuilkerk gehouden worden en zal er een Pride March zijn. Voor de derde keer wordt de 'So you think you can drag verkiezing' gehouden. De Pride zal op 16 september plaatsvinden.

De afgelopen maanden is er gewerkt aan het organiseren van de eerste regionale Pride in Gorinchem. Op zaterdag 16 september zal er op een leuke maar ookl serieuze manier aandacht gevraagd worden voor de positie van diverse groeperingen binnen de LHBTIQ+ gemeenschap.

Roze viering

In samenwerking met de Johanneskerk en Het Oosterlicht zal voorafgaande aan de Pride een roze viering gehouden worden in de Lutherse Schuilkerk aan de Langendijk 72 te Gorinchem. Deze dienst begint om 10:00 uur en zal tot 10:35 uur duren. De viering zal begeleid worden door dominee Dirk Ophoff. Daarnaast zullen zowel de Johanneskerk als Het Oosterlicht de regenboogvlag hijsen op de dag van de Pride.

Pride March

Ter ondersteuning aan de Pride hebben een aantal inwoners van Gorinchem aangedragen om een Pride March te organiseren vanaf het stadhuis. De March start op de dag van de Pride vanaf het stadhuis. Vanaf 11:00 uur gaat de route door de binnenstad naar de Vijfde Uitgang, waar de Pride zelf gehouden wordt. Voorafgaande aan de March zullen er
toespraken gehouden worden, waarna onder leiding van vrolijke muziek aandacht gevraagd wordt voor diverse minderheden.

Pride Gorinchem

Vanaf 10.00 uur kunnen bezoekers de informatiemarkt bezoeken aan de DalemWal, waar naast informatie over Pride ook diverse kramen zijn waar workshops gegeven gaan worden. Om 12.00 uur zullen de poorten geopend zijn van terrein CSG De Bunker, Vijfde Uitgang 3 - 5. Op het podium zal er de dragverkiezing van 'So you think you can drag' gehouden
worden. De opening van deze verkiezing zal om 13:00 uur met een aantal toespraken van mensen uit de politiek plaats vinden. De verkiezing zal vanaf 13:30 uur tot 18:00 uur gehouden worden. 
Tijdens de verkiezingen zijn er een aantal pauzes, waardoor mensen de rest van de Pride kunnen bezoeken.

Pride Safe Space

We Fashion (Gasthuisstraat 31) heeft aangeboden om hun kleedruimtes beschikbaar te stellen voor mensen die uit de regio komen en zich graag pas in Gorinchem willen omkleden. Dit omdat er helaas nog veel negatieve reacties zijn van inwoners uit de omgeving of in het OV. Bezoekers van de Pride kunnen in alle rust omkleden en eventueel opmaken.
De Pride is gratis toegankelijk. Voor meer informatie over de Gorinchem Pride is de website www.gorinchempride.nl te raadplegen.