Eerste Pride March Gorinchem

Gepubliceerd op 17 september 2023 om 16:11

Op zaterdag 16 september vond de allereerste Pride March van Gorinchem plaats, een historisch moment voor de stad. De festiviteiten begonnen met een roze viering in de Lutherse schuilkerk aan de Langendijk, geleid door dominee Dirk Ophoff, bijgestaan door Paulus de Zee en met muzikale begeleiding door Hennie Blom. Hoewel de dienst niet door een grote menigte werd bijgewoond, verzamelden de meeste deelnemers aan de Pride zich op het Stadhuisplein.

Opvallend in de optocht was de aanwezigheid van een DJ met een zilveren Fiat en een aanhanger beplakt met CD's, die voor de muzikale sfeer zorgde. Deze rijdende disco maakte deel uit van de Pride March, gevolgd door een auto met twee indrukwekkende Drag Queens, die de aandacht van het winkelend publiek in de binnenstad trokken en voor enige verrassing zorgden.

Voor het stadhuis hesen de wethouders Eva Dansen en Fatih Polatli de Regenboogvlag, waarmee de officiële start van de Pride March werd gemarkeerd. Burgemeester Reinie Melissant was niet aanwezig bij deze gelegenheid, maar toonde haar belangstelling tijdens de Drag-verkiezing aan de Dalenwal.

De Pride March volgde een route van het Stadhuis naar de Dalemwal via de Westwagenstraat, Gasthuisstraat, Arkelstraat en Korenbrug. Op de Dalemwal vond de "So you think you can drag"-verkiezing plaats, een hoogtepunt van de dag. Enkele meters verderop, bij het speelplein, stonden informatiekramen waar bezoekers informatie konden verkrijgen over onderwerpen met betrekking tot LBTIQ+.

Helaas wisten sommige bezoekers het plein met informatie niet goed te vinden, waardoor het daar minder druk was. Echter, bij De Bunker was gedurende de middag veel publiek aanwezig, wat het succes van deze eerste Pride March in Gorinchem benadrukte. De stad heeft een belangrijke stap gezet in het vieren van diversiteit en dat ieder mens de ruimte heeft om zichzelf te zijn.

foto's Luthersekerk met dank aan David Hulshof 

Video/foto's: GP-TV / GP-buro