Duik in de geschiedenis deze herfst op Slot Loevestein

Gepubliceerd op 21 oktober 2023 om 10:50

Deze herfstvakantie, van 14 t/m 29 oktober, is er van alles te doen op Slot Loevestein, bijzondere verhalen, workshops wapenschild maken, speurtochten, struintochten en als hoogtepunt het jaarlijkse riddertoernooi.

Middeleeuws weekend met riddertoernooi

In het weekend van 21 en 22 oktober reis je terug naar het jaar 1372. Graaf Albrecht van Beieren heeft Slot Loevestein eindelijk in handen. Om dit te vieren nodigt hij ridders uit voor een riddertoernooi. Van heinde en ver reizen stoere ridders naar het toernooiveld. Dit trekt middeleeuwse ambachtslieden aan en rond het slot ontstaat zo een groot kampement.

Dwaal er door heen en ervaar hoe ze vroeger in de middeleeuwen leefden. Je kunt meekijken naar de voorbereidingen en demonstraties van de ridders, dansen op de klanken van de troubadour, meevechten in de ridderschool en zelf met een handboog proberen te schieten. Tijdens het spectaculaire steekspel galopperen de ridders op hun paard op elkaar af en proberen ze hun lans op de tegenstander te breken, in de hoop het toernooi te winnen.

Eureka!

Oktober is landelijk de maand van de geschiedenis, met dit jaar als thema ‘Eureka!’. Wat betekent eureka eigenlijk en wat zijn de mooiste en meeste bijzondere eurekamomenten van Slot Loevestein? Ridder Dirc Loef van Horne had zo zijn eigen momenten, waarop hij bedacht hoe hij het kasteel het best kon verdedigen. Maar ook toen ridder Dirc al lang was vertrokken, bleef men zoeken naar mogelijkheden om het slot goed te verdedigen. Hoe kon de vijand aanvallen en wat kon je dan doen om die vijand tegen te houden? Door de eeuwen heen bleven ze maar zoeken naar oplossingen. Toch komt het meest bijzondere eurekamoment vanuit een heel andere hoek dan je zou verwachten…. Hoe dat zit hoor je in het herfstvakantieverhaal van de enthousiaste museumgidsen, wat ze dagelijks vertellen.

Praktisch

Slot Loevestein is dagelijks geopend van 10:00 – 17:00 uur. Een ticket koop je vooraf online of aan de kassa. Het complete programma voor de herfstvakantie en het riddertoernooi vind je op de website www.slotloevestein.nl/agenda. Wegens verwachte drukte bij het parkeren tijdens het riddertoernooi, roept de organisatie op om zoveel mogelijk via het water te komen. Vanaf Woudrichem vaart het voetveer doorlopend (geen reservering nodig), vanaf Gorinchem vaart Riveer twee keer per dag

(reserveer via de site van Loevestein).

fotograaf: Sanne van Helden-Hak