Gorinchemse Holocaust herdenking 2024

Gepubliceerd op 27 januari 2024 om 09:50

Op 28 januari 2024 zal de Holocaust herdenking plaatsvinden bij het Joods monument. De herdenking zal plaatsvinden vanaf 13:00 tot 14:00. Naast toespraken en een moment van stilte kunnen mensen ook bloemen of stenen leggen.

Op zondag 28 januari 2024 organiseren betrokken organisaties in Gorinchem het Gorinchemse Holocaust Herdenking bij het Joods monument aan het Melkpad. U bent allen van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. 

Het is dan 79 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, ontdekt en bevrijd werd. Tijdens de herdenking worden alle slachtoffers herdacht die in de periode 1933 en 1945 zijn omgebracht. Naast Joodse mensen zijn er ook mensen met een lichamelijke- of geestelijke beperking, Roma's en Sinti's, Homo's, Sovjet krijgsgevangen, Vrijmetselaars, Oost-Europeanen, Jehova Getuigen, Spaanse Republikeinen en politieke gevangenen gemarteld en omgebracht in de kampen. 

Vanaf 12:45 uur bent u welkom bij het Joods monument. De herdenking begint om 13:00 uur met toespraken, waarna er een moment van stilte is. Na de officiële kranslegging is er voor iedereen gelegenheid om een krans, bloemen of steen neer te leggen. 

Namens een organisatie krans of bloemen leggen? 

Wilt u namens een organisatie een krans of bloemen leggen, dan wordt u verzocht om voor 12:45 uur deze te brengen bij het Joods monument.