Volle zaal bij IFFG – Goeie Grutten Special

Gepubliceerd op 9 februari 2024 om 09:06

Woensdag 7 februari organiseerde het Internationaal Film Festival Gorinchem (IFFG) i.s.m. Stichting Goeie Grutten een filmspecial met de documentaire De Queeste. Filmmaker Kees van Berchum en socioloog Bert den Boer uit Dordrecht hadden recent hun documentaire afgerond. De volle zaal genoot van een voorpremière met een panelgesprek na afloop.

De indringende documentaire De Queeste is een informatief filmportret van drie landbouwvernieuwers die beseffen dat het huidige landbouwsysteem niet langer meer houdbaar is. In de documentaire volgen wij hen en de gesprekken die zij voeren met diverse professionals over hun zoektocht, kansen en hun uitdagingen. Persoonlijke verhalen die inzicht bieden wat er speelt om tot verandering van het voedselsysteem te komen.

Na afloop vond er een interessant en interactief panelgesprek plaats met de bezoekers en de gastsprekers Cornelis Mosselman en Willem Lageweg. Cornelis Mosselman is een akkerbouwer die sinds 2018 koos voor de biologische regeneratieve akkerbouw. Eind januari haalde Mosselman nog de landelijke pers met zijn oproep voor een bestemming van zijn 100.000 kilo ‘imperfecte’ wortels, die niet meer in de winkel verkocht konden worden. Willem Lageweg is initiatiefnemer, bestuurslid en kwartiermaker van Transitiecoalitie Voedsel. Deze organisatie is een coalitie van Nederlandse koplopers in de wereld van landbouw, voedsel, natuur en gezondheid. Zij werken aan nieuwe oplossingen voor het huidige landbouw- en voedselsysteem dat ecologisch, sociaal en economisch steeds meer vastloopt.

Het was een boeiende en informatieve middag, er werd nog lang nagepraat in de foyer van theater Peeriscoop. Stichting Goeie Grutten en het IFFG besteden aandacht aan urgente mondiale thema’s, de transitie naar een duurzaam voedselsysteem sloot hier naadloos op aan. Beide organisaties blikken terug op een zeer geslaagde middag en kijken uit naar een volgende samenwerking. Meer informatie vind je via stichtinggoeiegrutten.nl en iffg.nl. Voor de volgende filmvertoningen bij het IFFG check de agenda op de website.

Foto’s: Ferry Verheij