Waardlanden verwelkomt 74e afvalvrije school

Gepubliceerd op 29 maart 2023 om 12:59

Waardlanden biedt sinds 2014 het programma ”Afvalvrije scholen” aan. Het doel is om jongeren goed met afval om te laten gaan en voldoende kennis te bieden. In ruil voor de inspanning die scholen hierin leveren, hoeven scholen niet te bestalen voor het gescheiden afval dat Waardlanden ophaalt. De Jenaplanschool Gorkum is de 74ste afvalvrije school in onze gemeenten die meedoet aan het programma. 

Op 28 maart ondertekende directeur van de Jenaplanschool Gorkum Kiki van Steenis en directeur van Waardlanden Hans van den Brule de samenwerkingsovereenkomst van het project. De Jenaplanschool Gorkum mag zich vanaf nu een afvalvrije school noemen. Zo’n 80% van alle regionale basisscholen in onze regio is nu afvalvrij.  

Kennis zorgt voor meer begrip en ander gedrag

Scholen willen leerlingen ervan bewust maken dat afval waardevolle grondstoffen bevat, zoals papier, plastic, etensresten en meer. Duurzaamheid staat dan ook steeds vaker hoog op de agenda. Een mooie ontwikkeling. Zeker omdat er in Nederland in 2050 geen restafval meer mag zijn en grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt. Gelukkig nemen steeds meer leerlingen een duurzame drinkbeker en broodtrommel mee voor de lunch. Dat scheelt bergen wegwerppakjes, boterhamzakjes en aluminiumfolie. Gescheiden afvalinzameling op school ligt voor de hand, maar blijkt lastig in de praktijk. Daar kan het project Afvalvrije school bij helpen. 

Van Steenis: ‘Wij hebben contact opgenomen met Waardlanden, omdat wij het belangrijk vinden dat het restafval op onze school wordt verminderd en de grondstoffen in de klassen goed worden gescheiden. Het is fijn dat onze leerlingen educatief materiaal kunnen gebruiken dat hen hierbij helpt.’

Ondersteuning bij het zijn of worden van een afvalvrije school

Bewustwording en gedragsverandering zijn de sleutelwoorden om de stroom restafval te verkleinen. Dat hebben de gemeenteraden besloten. Daarom zetten wij ons de komen jaren in om scholen voldoende educatieve en praktische ondersteuning te bieden bij het zijn of worden van een afvalvrije school. Zodat uiteindelijk alle regionale basisscholen afvalvrij zijn. En er een generatie opgroeit die circulair denkt én doet. Zo stellen wij materialen en educatiemateriaal beschikbaar, verzorgen we gastlessen, organiseren we excursies naar een milieustraat, bieden we hulp bij lesprogramma’s en zien we toe op afvalscheiding op scholen. Samen met Natuurcentrum Gorinchem (NCG) verzorgen wij de milieueducatie op de scholen.

Educatiemedewerker Ozan Cimen van Waardlanden wil graag in gesprek met de kleine groep basisscholen in onze regio die nog niet deelnemen aan het project. Hij hoopt hen binnenkort ook te verwelkomen als afvalvrije school.

foto: Waardlanden