Binnenstad met detailhandel is de motor voor een gemeente

Gepubliceerd op 4 september 2022 om 11:28

De binnenstad van Gorinchem was vrijdag 26 augustus de verzamelplaats voor wethouders Economie uit de provincie. Gedeputeerde Willy de Zoete van de provincie Zuid-Holland bezocht de binnenstad samen met een gezelschap van wethouders afkomstig van maar liefst 25 Zuid-Hollandse gemeenten. Tijdens dit bezoek bespraken de bestuurders het belang van een voldoende gevarieerd winkelaanbod.

Binnensteden en centrumlocaties zijn belangrijk voor elke gemeente. Een gevarieerd winkelaanbod zorgt voor een levendige en vitale stad of dorp. En is bovendien een belangrijk onderdeel van de totale beleving van een binnenstad of centrumgebied. Diverse gemeenten in onze provincie zijn op zoek naar een manier om hun centra te verbeteren. Het gezelschap van wethouders deelde kennis en ervaring uit.

Gorinchem is één van de gemeenten in onze provincie die met hulp van de provincie, het Kadaster en een centrummanager de binnenstad aanpaste aan de behoefte en wensen die er leven. Dat maakt het Gorcums centrum een goed voorbeeld van het transformatieproces van een binnenstad. De provincie Zuid-Holland organiseerde daarom deze bijeenkomst in het centrum van Gorinchem.

Helaas is er sprake van te veel winkelleegstand in centrumgebieden in Zuid-Holland. Om leegstand aan te pakken is het nodig om te werken aan variatie aan woon-en winkelaanbod. Samenwerking tussen ondernemers, eigenaren en gemeenten is onderdeel van de oplossing. Door kennis en ervaring met elkaar te delen, kunnen gemeenten van elkaar leren en succesvolle aanpassingen overnemen.

Gedeputeerde Willy Zoete: “We werken op verschillende manieren samen met gemeenten en andere partners aan gezonde, vitale, krachtige binnensteden. Denk bijvoorbeeld aan het toetsen van detailhandelsplannen aan ons provinciale detailhandelsbeleid, een subsidieregeling voor de Zuid-Hollandse detailhandel, organiseren van kennisbijeenkomsten en werkbezoeken voor ambtenaren, maar ook platforms voor centrummanagers. Geen stad of dorp is hetzelfde, dus we leveren ook maatwerk om leegstand en/of transformatie van winkelgebieden aan te pakken. Deze ondersteuning is belangrijk voor aantrekkelijke steden en dorpen in Zuid-Holland.”

Samenwerking en verbinden is dus een belangrijk onderdeel van het provinciaal detailhandelsbeleid. Bekijk de pagina 'Detailhandel' voor meer informatie over de ‘Aanpak Winkelgebieden’.

Bron: Provincie Zuid-Holland


«   »