Bestuur Voedselbank klimt op de zeepkist

Gepubliceerd op 7 november 2022 om 12:05

Met drie kratjes voedsel en een stapel factsheets stonden vertegenwoordigers van de Voedselbank donderdagavond 20 oktober op ‘de zeepkist’ voor de Gorinchemse Gemeenteraad om aandacht te vragen voor onze uitdagingen. Zij deden dit met de volgende tekst.

"Op dit moment doen wij al iedere week voor gemiddeld € 1.500,00 boodschappen om de boodschappenkratten van onze klanten goed en gezond gevuld te krijgen.
De verwachting is dat enerzijds het aantal klanten de komende maanden nog verder gaat toenemen en aan de andere kant voedseldonaties verder afnemen.
De energiecrisis, de hoge inflatie en het niet indexeren van uitkeringen, AOW en pensioenen komen enorm hard aan bij velen. Vooral diegenen die al maar net hun hoofd boven water kunnen houden. Daarnaast heeft Voedselbanken Nederland de normbedragen verhoogt, waardoor meer mensen in aanmerking komen voor een Voedselpakket.

Helaas is het afgelopen jaar landelijk 30% minder voedsel opgehaald door Voedselbanken. Dit komt o.a. door de “to good go” acties van de supermarkten. Hierdoor blijven minder producten voor de Voedselbank over. Ook doneren grote fabrikanten minder door optimalisatie van hun productie en logistieke processen.

Gelukkig zijn we creatief en ontzettend dankbaar voor de grote inzet van onze 83 vrijwilligers. Zo is er een levendige ruilhandel tussen de Voedselbanken in de regio. Onze chauffeurs rijden wat af. Ook werken we hard aan het vinden van nieuwe leveranciers én donateurs en wordt momenteel nagedacht over het verruimen van onze openingstijden om de toestroom van klanten aan te kunnen.
We hebben de Week van de Voedselbanken aangegrepen om dagelijks aandacht te vragen voor onze Voedselbank op onze social media kanalen én er loopt een online collectebus actie. Door de hoogte van onze wekelijkse boodschappen kunnen we iedere euro hard gebruiken.

Onze concrete vraag aan de Gemeenteraad luidde dan ook:
Wat kunnen en willen jullie voor ons en al die Gorinchemmers die ons keihard nodig hebben doen?"

foto's: Voedselbank