Deelfietsen verspreid over Gorinchem

Gepubliceerd op 16 december 2022 om 09:04

Medio januari worden de oranje deelfietsen van Donkey Republic geplaatst op diverse centrale locaties in Gorinchem, zoals het station, bushaltes, de binnenstad en Buiten de Waterpoort. De gemeente Gorinchem heeft hierover afspraken gemaakt met de provincie Zuid–Holland en vervoerder Qbuzz.

In de eerste maanden wordt het systeem goed ingeregeld, zodat het systeem van deelfietsen in het voorjaar van 2023 klaar is voor een vliegende start. De fietsen kunnen komende tijd al wel worden gebruikt. De bestaande deelfietsen op locatie Buiten de Waterpoort worden hierdoor vervangen.

Het doel is dat Gorinchem bereikbaarder wordt en dat het aantrekkelijker wordt om de auto te laten staan. 

Deelfietsen op veel locaties

In heel Gorinchem komen minimaal 50 deelfietsen verspreid over verschillende locaties. Dit aantal wordt bij succes uitgebreid. Het deelfietsensysteem werkt op basis van geo-fencing. Dit zijn kleine virtuele gebieden waar de deelfietsen kunnen worden opgehaald en ingeleverd. “Met dit flexibele systeem bieden we een aantrekkelijke mogelijkheid om de laatste kilometer tussen halte en bestemming te overbruggen. Zo wordt het gemakkelijker om de auto vaker te laten staan,” aldus wethouder Molengraaf.

Gemakkelijk in gebruik en eerste 30 minuten gratis fietsen

De deelfietsen zijn eenvoudig te huren via de Donkey Republic app. De prijs van een rit is afhankelijk van de lengte. Om het voor iedereen nog aantrekkelijker te maken de Donkey Republic deelfiets uit te proberen, fiets je de eerste 30 minuten gratis. De fiets moeten vervolgens weer worden ingeleverd op een van de aangegeven locaties in de app.

Verbetering bereikbaarheid

Provincie Zuid-Holland, gemeente Gorinchem en Qbuzz willen duurzaam reizen aantrekkelijker maken. Verschillende vormen van vervoer moeten steeds meer een geheel vormen in de reis van deur tot deur. Dit betekent dat inwoners gemakkelijk van en naar een station of halte kunnen reizen en snel kunnen overstappen. Het doel is dat inwoners en bezoekers steeds vaker de auto laten staan. Door de deelfietsen wordt de bereikbaarheid van de stad verbeterd en geeft de gemeente uitvoering aan de mobiliteitsvisie.

foto: Donkey Republic


«   »