Waterstand Linge hoog door regen

Gepubliceerd op 14 januari 2023 om 10:05

Bron: Blog waterschap Rivierenland

De vele regenbuien waarmee we op dit moment te maken hebben heeft er ook voor gezorgd dat de waterstand in de Linge blijft stijgen. De Veiligheidsregio waarschuwt hiervoor. Ze waarschuwen voor parkeren op parkeerplaatsen langs de Linge en voor het wegdrijven van spullen. 

Vrijdagavond werd het overtollige water gedoseerd afgevoerd en steeg het pijl nog langzaam, met ongeveer een centimeter per uur. Vandaag, zaterdag,  volgt nieuwe neerslag en kan het peil sneller stijgen naar kritieke waarden.

Waterschap Rivierenland treft volop maatregelen: alle gemalen draaien op volle toeren, extra pompen draaien mee op knelpunten. Om wateroverlast op het Merwedekanaal en in Gorinchem te vermijden, doseren we zoveel mogelijk de waterafvoer van en naar de Linge.

Burgemeester Sjors Fróhlich, Vijfheerenlanden, schrijft op Twitter: "Hoewel alle gemalen en extra pompen draaien, kan het zijn dat de Linge buiten zijn oevers zal treden. Er wordt nu een brief bezorgd op 200 adressen in Leerdam waar het peil kritiek is. Het is goed om alvast voorbereid te zijn op onderlopen tuin en mogelijk huis. Veel sterkte!"

Problemen

Bij spoed belt u met 112. Bij overlast en geen spoed belt u met de brandweer via 0900-0904.


«   »