Wat doen Provinciale Staten en het waterschap?

Gepubliceerd op 11 februari 2023 om 10:31

Op woensdag 15 maart 2023 zijn er verkiezingen. U kunt dan uw stem uitbrengen voor de Provinciale Staten Zuid-Holland én het Waterschap Rivierenland. Maar wat betekent uw stem? En wat doen de provincie en het waterschap nu eigenlijk?

Provinciale Staten

Provinciale Staten beslissen over regels en plannen in de provincie. Bijvoorbeeld over hoe energie op een duurzame manier kan worden opgewekt. Hoe natuur behouden blijft. Of ruimte gegeven wordt aan woningen of snelwegen. Door te stemmen kiezen we samen welke mensen in de Provinciale Staten komen.

In Zuid-Holland bestaan Provinciale Staten uit 55 leden, verdeeld over 15 politieke partijen. De Statenleden nemen beslissingen voor de provincie. Ze kiezen ook wie er in de Eerste Kamer komen. De Eerste Kamer beslist samen met de Tweede Kamer over wetten en regels voor Nederland. Uw stem is dus belangrijk voor provincie Zuid-Holland én ook voor Nederland.

Ons waterschap

Op 15 maart stemt u ook voor het waterschap. Elk waterschap heeft een eigen bestuur, net als de gemeente en de provincie. Er zijn 21 waterschappen in Nederland. Waterschap Rivierenland zorgt ervoor dat er schoon water is in sloten, rivieren en meertjes in Gorinchem en omgeving. Het waterschap zorgt er samen met de provincie voor dat er goede dijken zijn die overstromingen tegenhouden. Ook zorgt het waterschap voor het schoonmaken van rioolwater. En dat vaarwegen diep genoeg blijven.


«   »