Kinderburgemeester

Gepubliceerd op 4 maart 2023 om 09:33

Bron: gemeente Gorinchem

Reinie Melissant is de burgemeester van Gorinchem. Sinds 2021 benoemen we elk jaar ook een kinderburgemeester voor de stad. Cato de Lange is in 2023 onze kinderburgemeester en vertegenwoordigt een jaar lang de kinderen van de gemeente Gorinchem.

Nieuwe kinderburgemeester Cato stelt zich voor

Donderdagavond 26 januari 2023 is tijdens de raadsvergadering de nieuwe kinderburgemeester Cato de Lange officieel geïnstalleerd. Cato is 10 jaar, zit op bassischool Samen Onderweg, heeft als hobby paardrijden en is dol op haar hond Guus. 

Ze heeft heel veel zin in haar rol als kinderburgemeester! Tijdens haar installatie lag haar eerste taak in het toespreken van de gemeenteraad. In deze toespraak benadrukte zij de speerpunten waarvoor zij zich in 2023 gaat inzetten:

  • Meer aandacht voor dieren in nood, in het bijzonder voor de dierenambulance en het dierenasiel.
  • Haar aandacht voor dieren neemt ze ook mee in haar tweede speerpunt, namelijk het tegengaan van eenzaamheid. Cato is van mening dat dieren veel kunnen betekenen voor mensen die eenzaam zijn, en wil hier graag mee aan de slag.
  • Tenslotte gaat Cato aan de slag om te onderzoeken wat mensen gelukkig maakt, vooral ouderen.

Waarom een kinderburgemeester?

De kinderburgemeester is er voor de Gorcumse jeugd. De gemeente Gorinchem vindt het namelijk belangrijk om kinderen en jongeren te betrekken bij de politiek en het bestuur van de stad. Als kinderburgemeester leer je hoe de gemeente werkt. De gemeente leert van een kinderburgemeester. Zo komen we dus meer te weten over de wensen van kinderen. 

Het kinderburgemeesterschap is een idee van het VN Kinderrechtenverdrag. Daarin staat onder andere dat kinderen het recht hebben om gehoord te worden in zaken die hen direct raken. Dit kan van alles zijn: zoals pesten, meer sport- en speelplekken of het klimaat.

Taken kinderburgemeester

De kinderburgemeester heeft verschillende taken. Zo gaat hij/zij regelmatig met burgemeester Reinie Melissant naar verschillende activiteiten. Denk dan aan Koningsdag, de intocht van Sinterklaas en het bezoeken van jubilea. 

De kinderburgemeester gebruikt zijn/haar rol om zich in te zetten voor onderwerpen die hij/zij belangrijk vindt. 

Contact met de kinderburgemeester

Wil jij wat vragen aan de kinderburgemeester? Of heb je een idee of klacht? Stuur dan een e-mail naar kinderburgemeester@gorinchem.nl.

Ook kinderburgemeester worden? 

Elk jaar benoemen we een nieuwe kinderburgemeester. Kinderen in groep 7 krijgen onder andere via school de kans om zich aan te melden en te solliciteren.


«   »