Oproep: creëer je eigen minibos om de hoek!

Gepubliceerd op 21 maart 2023 om 13:02

De gemeente Gorinchem en IVN Natuureducatie willen ook het komende jaar een Tiny Forest aanleggen, een minibos ter grootte van een tennisbaan. Een plek waar bomen groeien, insecten zoemen en een egel schuilt. Waar buurtbewoners bijkletsen in het groen en een nabijgelegen school de mogelijkheid heeft om buiten les te geven.

Voor de realisatie van dit minibos zoeken IVN Natuureducatie en gemeente Gorinchem initiatiefnemers die het bosje tot een succes willen maken. Een initiatiefnemer is bijvoorbeeld een school, vereniging of een groepje bewoners. 

Wat doet een initiatiefgroep?

Een Tiny Forest in de openbare ruimte is een samenwerking tussen een georganiseerd groepje enthousiaste mensen uit de buurt, de gemeente en een basisschool. Buurtbewoners die graag wat willen betekenen, maar nog niet georganiseerd zijn, kunnen zich ook aanmelden. Als lid van de groep zorg je er bijvoorbeeld voor dat buurtbewoners betrokken zijn en blijven, maar kan je ook de school ondersteunen bij natuurlessen in het bos of helpen met onderhoud. En samen met de gemeente ga je zoek naar geschikte plekken. 

Waar moet het Tiny Forest aan voldoen?

  • De locatie heeft draagvlak in de wijk en wordt ondersteund door bewoners en een basisschool. 
  • Er is een basisschool of BSO op loopafstand.
  • De locatie is 200 tot 400 m2 groot en tenminste 4 meter breed.
  • De locatie is gelegen in een woonwijk.
  • De locatie is (semi)openbaar toegankelijk.
  • De locatie is geschikt voor het Tiny Forest. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het bestemmingsplan, aanwezigheid van riolering etc. 

Op de locatie mogen bomen zo hoog groeien als ze zelf willen.

Aanmelden

Aanmelden als initiatiefnemer kan tot uiterlijk 11 april 2023 via www.ivn.nl. Uit de aanmeldingen wordt de meest geschikte en haalbare locatie geselecteerd.