Koningsdag in Gorinchem

Gepubliceerd op 24 april 2023 om 10:00

Donderdag 27 april kleurt onze vestingstad op diverse plekken oranje en zijn er tal van activiteiten. In de binnenstad is van alles te doen. Maar ook in een aantal wijken zijn kleedjesmarkten, springkussens of andere dingen te zien en te beleven.

Verkeer en parkeren

Voor de binnenstad geldt dat op Koningsdag op de Groenmarkt niet geparkeerd kan worden in verband met de festiviteiten op het plein. Kom daarom zoveel mogelijk op de fiets of met het openbaar vervoer. 

Kom je toch met de auto? Dan kun je het beste parkeren in een van de parkeergarages in de stad. Kom je met de fiets? Plaats 'm dan op een van de daarvoor bestemde fietsparkeerplekken, bijvoorbeeld in de Vijfzinnenstraat bij De Nieuwe Doelen.

Horeca en geluid

Koningsnacht, woensdag 26 april, en Koningsdag, donderdag 27 april, gelden voor de horeca de reguliere sluitingstijden tenzij een horecaondernemer hiervoor een aparte ontheffing heeft gekregen. Tijdens Koningsnacht en Koningsdag mogen horecazaken iets meer geluid (10 dB(A)) maken dan normaal gesproken. Dit mag tot een half uur voor sluitingstijd, maar tot uiterlijk 1.30 uur afhankelijk van hun vergunning. 

Programma

Aubade

Om 10:00 uur is er een Aubade in de Grote Kerk door organist Arjan Versluis en dirigent Siebren Zwaan.

Kleedjesmarkt

8:00  - 17:00 kleedjesmarkt in de binnenstad. (Arkelstraat, Gasthuisstraat, Hoogstraat, Langedijk en Burgstraat)

Wat mag je niet verkopen?

Er mag geen commerciële verkoop plaatsvinden. Handelaren of wat daarop lijkt worden verwijderd! Het is verboden de volgende voorwerpen/producten te verkopen: alcohol, wapens, verdovende middelen, porno, etenswaren, koffie/thee, fris en overige dranken.

Er mogen geen tafels en stoelen worden neergezet, tenzij dit vooraf is afgesproken met de organisatie! Ook het hebben van  geluidsversterkende apparatuur is niet toegestaan.

Als je klaar bent met verkopen?

Iedereen is verplicht de niet verkochte spullen na afloop mee naar huis te nemen. En de vrijmarktplaats dient schoon achtergelaten te worden. Je moet het afval zelf mee nemen.

Let op!

Om de veiligheid tijdens de vrijmarkt te garanderen wijst de organisatie je erop dat aanwijzingen van de organisatie, verkeersregelaars, team handhaving en de politie direct moeten worden opgevolgd.

Ook moet er 3,5 meter vrij blijven zodat er een brandweer, politie of ambulance er langs kunnen.

Zevende Huis on Tour podium

Ook dit jaar is er weer een gezellig podium in de binnenstad! Onder begeleiding van Helga Buitelaar en Johan van Drunen is er het Zevende Huis on Tour podium met diverse optredens. Het programma hier ziet er als volgt uit:

11.00 uur  de Engelse pret-folk/klezmer/gypsyband : Buffo's Wake 

12.00 uur Flavour Graveyard (harmonische jaren 60/70 muziek) 

13.00 uur  SkamahUla (lekkere Ska muziek van alle tijden) 

14.00 uur: de Taasband (bekende Gorkumse vriendenband met muziek voor iedereen.  

15:30 - 17:00 treden diverse dansgroepen van dansschool Rootz dansschool op.

Het podium is te vinden Achter de Kerk. 

Rondvaartsloep

Dit jaar is er voor het eerst een rondvaartsloep door de Gorinchemse haven. Ga gezellig met je gezin een tochtje door de haven en leer de binnenstad op een bijzondere manier ontdekken.  

Varen kan vanaf 11:00 t/m 16:00 aan de Weessteiger (naast pannenkoekenhuis Fritella aan de Langedijk). 

foto: GP-buro


«   »