18 april 2023 André Krakeel, 100 jaar en nog altijd geïnteresseerd in de medemens

Gepubliceerd op 18 april 2023 om 18:02

”Iedere ochtend twee gekookte eieren”

Maandag 17 april blies André Krakeel 100 kaarsjes uit. Burgemeester Melissant feliciteerde André namens gemeente Gorinchem met deze mijlpaal. De altijd opgewekte André vierde afgelopen weekend zijn 100e verjaardag met zijn familie. Zo werd hij zaterdag verrast met een etentje in Metropole. Zondag en maandag werd zijn verjaardag in zijn appartement in De Bannehof gevierd. Als afsluiting is het vrijdag 21 april nog feest op de dagbesteding met muziek en een buffet. Dochter Trudi Taat vertelt over het lange leven van haar vader.

Zierikzee

André wordt op 17 april 1923 in Zierikzee geboren. Hij is de één na jongste uit een gezin van elf kinderen. Hij groeit op in Zeeland, gaat daar naar de ambachtsschool en gaat op zijn 17e werken als elektrotechnicus in de Scheepvaart in Vlissingen.

Gezin en carrière

André trouwt en krijgt 4 kinderen. Een traditionele gezinssituatie ontstaat, waar moeder thuis voor de kinderen zorgt en vader werkt. Door deze traditionele rolverdeling is het mogelijk dat André aan zijn carrière werkt. Hier is hij zijn echtgenote erg dankbaar voor. Het gezin is heel belangrijk voor André. Ondanks zijn drukke baan en carrière is hij een liefhebbende vader die, als hij thuis is, veel aandacht heeft voor zijn kinderen. Het huwelijk is goed en harmonieus te noemen.

De vakanties worden vooral doorgebracht op de boot. Het gezin geniet van deze vaarvakanties.

(meer tekst onder foto)

Carrière

André werkt hard aan zijn carrière. Zo weet hij zich stap voor stap op te werken van elektrotechnicus tot uiteindelijk directeur van de radiatorenfabriek van De Vries Robbe. De carrière van André brengt het gezin op verschillende plaatsen in Nederland en Europa. Uiteindelijk vestigt het gezin zich in 1959 in Gorinchem. André blijft veel reizen voor zijn werk.

Bestuurslid

Naast gezin en werk is André actief in diverse Gorcumse besturen. Zo is hij onder andere voorzitter van de LTS, het Caribabad en SOS Kinderdorpen. Dit kenmerkt zijn betrokkenheid bij de maatschappij. Hij is een echte verbinder. Iedereen kan altijd bij hem terecht. Daarnaast neemt André ook nog zitting in de Raad van Commissarissen van diverse bedrijven in Gorinchem en omgeving. Hij deelt zijn kennis graag. In 1988 ontvang André een koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Vleggeert. Hier is zijn familie tot op de dag van vandaag nog steeds erg trots op.

Kookclub

In 1988 gaat André met pensioen. Een nieuw tijdperk breekt aan. Samen met zijn echtgenote maakt hij mooie reizen naar onder andere Afrika, Indonesië en Noorwegen. André gaat ook actief aan de slag met zijn passie voor koken. Hij richt samen met een vriendenclub de kookclub IKTFC op. En niet geheel onverdienstelijk. In 1997 weten ze de eerste prijs te behalen op het Nederlandse Kampioenschap voor amateurkoken. De kookclub bestaat nog steeds. André komt er nog regelmatig. Hij kookt niet meer, maar eet wel graag een hapje mee.

Oud worden

Tot op 97-jarige leeftijd is André nog zeer actief. Het ouder worden ging hem tot die tijd gemakkelijk af. Helaas heeft Covid een zware stempel gedrukt op het leven van André. Maar ondanks dat is hij nog steeds opgewekt, vriendelijk en positief. André heeft een kleurrijk leven gehad en kan hier prachtige verhalen vertellen over zijn verleden. De familie vindt dat deze verhalen bewaard moeten blijven, daarom zijn deze verhalen gebundeld in een boekwerk. Op de vraag wat het geheim is van het ouder worden antwoord André: ”Iedere ochtend 2 gekookte eieren”.


«   »