Lintjesregen 2023

Gepubliceerd op 26 april 2023 om 16:50

Dinsdag 26 april is jaarlijks de lintjesregen. Burgemeester Reinie Melissant-Briene reikte aan elf inwoners een koninklijke onderscheiding uit. Zij zijn allemaal onderscheiden als Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Hieronder leest u wie dat zijn en op welke manier zij zich hebben ingezet voor de samenleving.

Burgemeester Melissant en haar man brachten dinsdag 25 april een verrassingsbezoek aan de gedecoreerden en nodigde hen uit voor de officiële uitreiking van de Koninklijke onderscheiding. Marjon Donjacour-Bleuanus viel als eerste de eer te beurt

(meer tekst onder foto)

Mevrouw L.H. Buitelaar-van Drunen (Helga), 50 jaar, Gorinchem

De muzikale en culturele inbreng van mevrouw Buitelaar op Gorinchem is groot. Zij is betrokken bij  theater- en muziekprojecten, zoals 'Klassiek in de Vesting' en 'Spetteren in de Vesting', maar zij richtte ook vele zang- en muziekgroepen op, stimuleerde beginnende bandjes en verzorgde optredens tijdens festivals en evenementen. Zij richtte haar schuur in de Knipsteeg in als het “Zevende Huis” en programmeert daar voor de Culturele Zondagen. 

Heer A.J.H. van den Diepstraten (Anton), 65 jaar, Gorinchem

Al jarenlang is de heer van den Diepstraten als (hoofd)koster betrokken bij de katholieke kerk Heilige Martelaren van Gorcum. Maar daarnaast heeft hij een grote rol gespeeld op het voetbalveld. Hij was bestuurslid bij S.V.S.’65 in Spijk, en leidde de jeugdteams. Maar hij was ook zeer actief als scheidsrechter. Daarnaast was hij een actief begeleider bij de zeeverkenners. De heer van den Diepstraten zette zich jarenlang in als vrijwilliger bij GVT de Sprankel, als begeleider bij het zwemmen en bij de 15 km van de Avondvierdaagse. 

Mevrouw M. Donjacour-Bleuanus (Marjon) 56 jaar, Gorinchem

Het leven van mevrouw Donjacour staat al meer dan 40 jaar compleet in het leven van sport en bewegen. Zij bracht de sport aerobics naar Gorinchem, en heeft jong en oud aan het sporten gekregen. Al 40 jaar is zij als vrijwilliger betrokken bij gymnastiekvereniging OKK Gorinchem, waar zij onder meer zitting heeft in het bestuur, de clubkampioenschappen organiseert en het Nijntje Clubdiploma introduceerde. Ook is zij al jaren zwemdocent bij het Caribabad waar zij in de afgelopen 33 jaar honderden kinderen de zwemvaardigheid bijgebracht.

Mevrouw J. van Gent (Joke) 74 jaar, Gorinchem

Culturele duizendpoot Joke van Gent begon meer dan 25 jaar geleden als vrijwilliger in Theater het Pand, in Gorinchem. In dit kleinste theater van Nederland vervult zij de rol van voorzitter en is zeer actief met het dagelijkse reilen en zeilen in het theater. Daarnaast zette zij zich actief in voor Stichting Podium Pandemonium en amateur theater gezelschap BiS. Zij is actief in het Gorcums Museum en zette zij zich in voor de koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde Groei en Bloei afdeling Gorinchem. Tenslotte is zij actief voor diverse sportclubs, zoals Basketbalvereniging GOBA, en als vrijwilliger bij de bridgeclub.

Heer Muller (Bas) 64 jaar, Gorinchem

Maar liefst 50 jaar is de heer Muller actief als vrijwilliger bij Speeltuinvereniging Lingewijk. Als jochie van 14 jaar begon hij met het ophalen van oud papier en dat doet hij tot op de dag van vandaag. Hij is technisch zeer goed onderlegd en voert grote en kleinere reparaties aan speeltoestellen, machines, en het clubgebouw zelf uit. Hij geeft zijn kennis actief door aan andere klussers. Door zijn inzet heeft de vereniging al veel geld bespaard! Naast al het technische werk heeft de heer Muller een grote rol als verbinder.

Mevrouw J.A. Pleyte-Heek (Josephine) 80 jaar, Gorinchem

Mevrouw Pleyte begon maar liefst 50 jaar geleden bij het Rode Kruis als collectant, maar was ook jarenlang de organisator van de collecte en ging mee met de vaarweken van de Henri Dunant. Zij werkte voor de kinderpostzegelweek en is sinds 1975 lid van de serviceclub Inner Wheel Gorinchem, waar zij ook bestuurslid was. Daarnaast sloot zij zich aan als vrijwilliger aan bij RIVAS Zorggroep. Ook werd zij lid van de vijf V’s; de Vereniging Van Vrouwen Van Vrijmetselaren, waar zij zich nog steeds actief inzet. Altijd staat zij klaar voor mensen met dementie en zieke ouderen in de buurt en bezoekt zij eenzame mensen thuis.

Mevrouw G.J. Quakernaat-Venderbos (Ger) 86 jaar, Gorinchem

Samen met haar man stond mevrouw Quakernaat in 1964 aan de wieg van de RANO Ziekenomroep. Hij deed de technische kant, en zij ging aan de slag met de inhoud; als omroepster en presentatrice wist ze alles vakkundig aan elkaar te praten. Ook was zij 10 jaar lang actief in de oudercommissie van de Anne Frank School. In 1977 begon zij als vrijwilliger bij korfbalvereniging GKV Enomics in Gorinchem. Sinds 1993 was zij voor RIVAS Zorggroep als vrijwilliger actief in het woonzorgcentrum Steijndeld. 

Heer J.J.M. van Rooij-Stap (Jaap) 68 jaar, Gorinchem

Ruim 38 jaar heeft de heer van Rooij zich ingezet voor de vrijwillige brandweer bij de post Gorinchem. Hij leverde daarnaast ondersteuning aan Balletschool Papillon, bijvoorbeeld toen er een programmaboekje moest komen voor Papillon of toen er een geschikte oefenruimte moest komen voor de productie “Van hier naar daar”. Al jarenlang is de heer van Rooij een van de grote drijfveren achter de Culturele Zondag in Gorinchem. Hij ondersteunde bij het opzetten van de website Rond de Linge, toen de plaatselijke krant verdween uit Gorinchem. 

Mevrouw M.A.M. Sijts-de Boer (Greet) 82 jaar, Gorinchem

Sinds 1980 is mevrouw Sijts actief als vrijwilliger voor het Rode Kruis, waar zij zich jarenlang inzette als instructrice EHBO onderwijs en bij diverse scholen. Zij gaf bijscholingen aan vrijwilligers, over dementie of eenzaamheid. Zij begeleidde sinds 1985 de reizen van het Rode Kruis en was actief als coördinator van de hulpvragen van ouderen en alleenstaanden. Gedurende 24 jaar was zij bestuurlijk actief voor het Rode Kruis. Daarnaast is zij bestuurslid bij KBO-PCOB Gorinchem, en is zij zeer actief in het organiseren van uitstapjes voor de KBO. In appartementencomplex Evia bekommert mevrouw Sijts zich om de andere bewoners, met name eenzame ouderen, en staat nog steeds voor iedereen klaar. 

Mevrouw M.J.N. Smit (Joyce) 88 jaar, Gorinchem

Al sinds 1995 zet mevrouw Smit zich zeer actief in voor Vluchtelingenwerk. Op het Asielzoekers Centrum in Gorinchem wist zij met haar ervaring en verhalen ook de medewerkers van andere asielzoekerscentra te inspireren. Zij is een expert op het gebied van de maatschappelijke en juridische begeleiding van de asielzoekers. Op 87-jarige leeftijd meldde zij zich opnieuw aan als vrijwilliger voor Vluchtelingenwerk. Mevrouw Smit is ook zeer actief in de Geefwinkel in Gorinchem en was maar liefst 26 jaar vrijwilliger en bestuurslid bij de Stichting Wereldwinkel Gorinchem. 

Heer C.P. Vos (Cor) 77 jaar, Gorinchem

Al meer dan 50 jaar zet de heer Vos zich als vrijwilliger in op de Watersportvereniging Steenenhoek in Gorinchem. “Cor Vos ís de vereniging” wordt gezegd. In 1972 was hij betrokken bij de oprichting van WSV Steenenhoek, waarvan hij sinds 1982 de voorzitter is. Omdat hij naast WSV woont, is hij dag en nacht aanspreekpunt voor de leden. Met het 50 jarig jubileum heeft de heer Vos veel werk gestoken in de organisatie van het jubileumfeest. Hij presenteerde een prachtig jubileumboekje, geïllustreerd met foto's, waarin hij vertelt over het ontstaan en de opbouw van de vereniging. 

Op de foto: de gedecoreerden met hun partners,  burgemeester Melissant en kinderburgemeester Cato de Lange. De gedecoreerden vlnr.: Heer A.J.H. van den Diepstraten, Heer C.P. Vos, Heer J.J.M. van Rooij-Stap, Mevrouw J.A. Pleyte-Heek, Mevrouw L.H. Buitelaar-van Drunen, Mevrouw M.A.M. Sijts-de Boer,  Heer Muller, Mevrouw M. Donjacour-Bleuanus. Zittend: Mevrouw G.J. Quakernaat-Venderbos, Mevrouw M.J.N. Smit (Joyce) Niet op de foto: Mevrouw J. van Gent. Foto: Alex Tukker


«   »