Alternatieve locatie voor noodopvang Oekraïense vluchtelingen

Gepubliceerd op 29 april 2023 om 10:24

Nog altijd duurt de oorlog in Oekraïne voort en zijn mensen op de vlucht. In heel het land bieden we Oekraïense vluchtelingen onderdak. Dat doen we in onze stad onder meer in een voormalig kantoorpand van Delihome aan de Schelluinsestraat. Ook bieden we tijdelijk onderdak aan 100 vluchtelingen uit Oekraíne in (sloop)woningen van Poort6. Deze woningen zijn vanaf oktober 2023 niet meer te gebruiken, omdat ze later gesloopt worden. Daarom realiseren we voor deze vluchtelingen een alternatieve opvanglocatie aan de Kleine Schelluinsekade 3.

De locatie

Het terrein (voormalig Piratenland) wordt geschikt gemaakt voor het plaatsen van woonunits. De bewoners van de woningen van Poort6 verhuizen hier vanaf oktober naartoe. Vanuit het Rijk hebben we als gemeente voor dit jaar de verplichting om te zorgen voor extra huisvesting voor 40 Oekraïners. De locatie aan de Kleine Schelluinsekade biedt ruimte om ook deze mensen op te vangen. Daarnaast is de locatie snel gereed te maken zodat de vluchtelingen direct van de huidige tijdelijke woning naar de nieuwe locatie kunnen verhuizen. Op de locatie worden tijdelijke woonunits tot in ieder geval voorjaar 2025 geplaatst. Het blijft echter een noodoplossing, geen luxe plek om te verblijven. Het biedt een oplossing voor de schrijnende situatie in Oekraïne.

(meer tekst onder foto)

Wat gebeurt er de komende periode?

De komende periode wordt het pand en het terrein aan de Kleine Schelluinsekade klaargemaakt. Dat zorgt wellicht voor wat meer drukte in de omgeving omdat er noodzakelijke goederen worden gebracht en er voorzieningen nodig zijn. In de omliggende straten is er waarschijnlijk niet zoveel van te merken. Als de locatie in gebruik wordt genomen zijn er dagelijks medewerkers aanwezig om alles te organiseren. Daarnaast bieden we zo veel mogelijk diverse zorgvoorzieningen op locatie aan. Ook is er 24 uur beveiliging aanwezig. Zo bieden we de vluchtelingen de zorg, rust en ruimte die nodig is. De tijdelijke bewoners van de noodopvang zijn vrij om te gaan waar zij willen. Het squashcentrum en de bowlingbaan die momenteel gevestigd zijn in de hal op de locatie, blijven naast de opvangvoorziening bestaan. Bewoners, omliggende verenigingen en andere betrokkenen zijn deze week per brief geïnformeerd over de nieuwe locatie. In de zomer ontvangen zij verdere informatie.

Meer weten?

Kijk op www.gorinchem.nl/situatie-oekraine


«   »