Ook centrale opvanglocatie Oekraïense vluchtelingen in Molenlanden

Gepubliceerd op 21 augustus 2022 om 11:08

Naast de particuliere opvang in Molenlanden wordt nu ook een centrale opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen ingericht. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) en gemeente Molenlanden starten met werkzaamheden voor een tijdelijke centrale regionale opvanglocatie voor maximaal 60 Oekraïense vluchtelingen op het industrieterrein aan de Wilgenweg 8 op Gelkenes. De Veiligheidsregio verwacht de eerste mensen in september in deze opvang.

Naast particuliere opvang extra plekken nodig 

De beelden uit Oekraïne raken ons allemaal. De ontstane oorlogssituatie in Oekraïne heeft ook in Nederland, onze regio en Molenlanden gevolgen. In onze gemeente worden al sinds het uitbreken van de oorlog ruim 325 vluchtelingen particulier opgevangen. Met dank aan de vele betrokkenen loopt dat heel goed. Veel inwoners zetten zich daar elke dag weer voor in. We zijn daar enorm van onder de indruk. 

Nu de oorlog in Oekraïne voortduurt en er nog steeds vluchtelingen naar Nederland komen, is er meer noodopvang nodig. Het kabinet heeft aan regio’s en gemeenten gevraagd te kijken of er meer opvangplekken te vinden zijn. Ook in onze regio Zuid-Holland Zuid is er behoefte aan extra opvangplekken. 

Wilgenweg 8

De afgelopen maanden heeft de gemeente met inwoners en ondernemers uit de gemeente gezocht naar geschikte opvanglocaties voor korte en langere termijn. De locatie aan de Wilgenweg is als geschikte opvanglocatie beoordeeld om voor de langere termijn in te richten. Inwoners en ondernemers in de omgeving (Gelkenes en Nieuwpoort) informeren we hierover met een brief. De opvang aan de Wilgenweg biedt, na een korte verbouwing, plek aan maximaal 60 vluchtelingen. 

Voorbereidingen starten op korte termijn 

Op dit moment brengen we in kaart wat er nodig is en bereiden we de opvang voor. Op deze plek kan de opvang binnen de huidige uitzonderingsregels worden ingericht. Daardoor is tijdelijke bewoning toegestaan. De locatie wordt zo verbouwd dat deze geschikt is voor opvang. De werkzaamheden nemen enkele weken in beslag. Startdatum van de opvanglocatie is nog niet bekend Wanneer er vluchtelingen uit Oekraïne komen is nog niet duidelijk. Op dit moment verwachten we dat op deze plek de eerste vluchtelingen na de zomer arriveren. De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid (VRZHZ) werkt er met de gemeente hard aan om de opvang snel klaar te hebben. De VRZHZ coördineert de toestroom van vluchtelingen naar de verschillende locaties in de regio. 

Opvang en begeleiding

Als de locatie opent, zijn er medewerkers en vrijwilligers die de bewoners begeleiden en vragen beantwoorden. Daarnaast is er 24 uur per dag beveiliging aanwezig.  

Meer informatie of vragen 

Inwoners of ondernemers die vragen hebben, kunnen meer informatie vinden op de website www.molenlanden.nl/opvang-oekrainers-molenlanden. Daar richten we een apart deel in over de vluchtelingenopvanglocatie Wilgenweg met de meest actuele informatie. Ook kunnen zij vragen direct mailen aan crisisteam@jouwgemeente.nl en bellen naar het algemene nummer van onze gemeente 088 75 15 000.


«   »