Zilveren Schouderklop voor Fred Delfgaauw

Gepubliceerd op 6 juni 2023 om 08:34

Bron en foto: Facebook Fred Delfgaauw

Theater Peeriscoop aan de Boerenstraat bestond deze week 25 jaar. Zondagmiddag 3 juni werd in dit intieme theater van Fred Delfgaauw het 25-jaarfeest gevierd. Delfgaauw staat bekend om zijn unieke vermogen om met zijn handen verschillende personages tot leven te brengen en complexe verhalen te vertellen. Hij maakt gebruik van poppen, maskers en objecten om zijn voorstellingen vorm te geven.

Een verrassing bij dit feest was Karin Bloemen die optrad. Zij zong onder meer een lied, dat zij speciaal voor Fred Delfgaauw geschreven had. Voor een tweede verrassing zorgde loco-burgemeester Fatih Polatli. Polatli had de zilveren schouderklop bij zich. Dit kunstwerk is in het leven geroepen voor Gorcumers die zich op een bijzondere manier voor de stad hebben ingezet.  Tot verbazing van Fred werd deze schouderklop op zijn schouder gelegd door de loco-burgemeester.

"Wat zijn we ongelooflijk trots op Fred dat hij hiervoor tijdens ons jubileumfeest werd erkend door de Gemeente Gorinchem met een Zilveren Schouderklop!" Schrijven de medewerkers van Peeriscoop op Facebook.

De Schouderklop wordt sinds 1998 toegekend en slechts in zeer uitzonderlijke gevallen. Het is een “blijk van grote waardering en erkentelijkheid aan hen die zich voor de gemeente Gorinchem in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt. En als onderscheiding aan inwoners van de stad die door hun grote en algemeen erkende verdiensten op enigerlei gebied zich die toekenning waardig hebben gemaakt.”


Persbericht gemeente Gorinchem

Fred Delfgaauw ontvangt gemeentelijke onderscheiding de Schouderklop

Gistermiddag ontving Fred Delfgaauw tijdens het 25 -jarig jubileumfeest van theater Peeriscoop uit handen van loco- burgemeester Fatih Polatli de Zilveren Schouderklop. Deze onderscheiding is een erkenning voor zijn buitengewone bijdrage aan de stad en zijn verdiensten op cultureel gebied.

Fred heeft met het unieke theater Peeriscoop  een sterke verbinding tussen cultuur en het bedrijfsleven gerealiseerd, waarbij hij persoonlijk verantwoordelijk was voor de bouw en inrichting ervan. Deze bijzondere samenwerking heeft hem de Hendrik Hamel Award en de PSI Funds Raising Award opgeleverd. Theater Peeriscoop heeft inmiddels een bijzondere positie verworven, zowel lokaal als nationaal, met meer dan vijftig voorstellingen per jaar, zowel door professionals als amateurs. Fred Delfgaauw, een veelzijdig artiest en beeldend theatermaker heeft diverse prijzen in de wacht gesleept, waaronder de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs.

Peeriscoop belangrijk in het cultureel aanbod in de regio

Naast zijn werk in het theater is Fred ook actief als stemacteur en investeert hij de opbrengsten in Peeriscoop. Met Studio Peer heeft hij samengewerkt met gerenommeerde namen in de theaterwereld en heeft hij zich ingezet voor talentontwikkeling. De toekenning van de Zilveren Schouderklop en Zilveren Draagspeld is een erkenning van zijn grote betekenis voor Gorinchem, door zijn onvermoeibare inzet en de oprichting van theater Peeriscoop heeft hij gezorgd voor een belangrijke verandering in het culturele aanbod in de regio.

Schouderklop voor de 16e keer uitgereikt

De Schouderklop wordt uitgereikt sinds 1998. Het eerste exemplaar ging naar oud-wethouder Rien Stolk vanwege het binnenhalen van de titel Gorinchem Cultuurstad. Fred Delfgaauw is de 16e Gorcumer aan wie de Schouderklop is uitgereikt. De Schouderklop wordt slechts in zeer bijzondere gevallen toegekend. Het is een “blijk van grote waardering en erkentelijkheid aan hen die zich voor de gemeente Gorinchem in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt. En als onderscheiding aan inwoners van de stad die door hun grote en algemeen erkende verdiensten op enigerlei gebied zich die toekenning waardig hebben gemaakt.”

Ontwerp Schouderklop

De Schouderklop is ontworpen door Jolande Bosch, een kunstenaar uit Dalem die tegenwoordig in Rotterdam woont. Bij het onderscheiden van mensen speelt ‘de schouder’ al lange tijd een symbolische rol. In het verleden werden mensen geridderd door een tikje op beide schouders en in het heden bestaat nog het daarvan afgeleide ‘schouderklopje’. Jolande Bosch gaf daar met de zilveren Schouderklop een eigentijds vervolg aan. Het gebruikte materiaal verwijst naar de traditie die Gorinchem heeft op het gebied van goud- en zilversmeden. Bij de Schouderklop wordt een speciale standaard geleverd waardoor de onderscheiding als kunstwerk het huis van de ontvanger kan sieren.