Bezoek aan Gorinchem groeit

Gepubliceerd op 10 juli 2023 om 13:52

Toeristen goed voor € 54 mln omzet in 2022

Het aantal unieke Nederlandse toeristische bezoekers aan Gorinchem bedroeg in 2022 343.000 personen. Hiermee plaatst Gorinchem zich tussen Gouda en Kampen in. Gezamenlijk legden zij 1.242.000 bezoeken af. De economische waarde van bezoekers aan Gorinchem bedraagt nu ca. 54 miljoen euro.

In 2022 is in opdracht van Gorinchem Citymarketing het onderzoek ‘Toeristisch bezoek
aan Steden’ weer uitgevoerd door het NBTC. In dit onderzoek zijn alleen bezoekers uit Nederland van 18 jaar en ouder met als motief vrijetijdbezoek (toeristisch dagbezoek) meegenomen. 

Uitgesloten zijn dus internationale bezoekers en de eigen inwoners van de
gemeente Gorinchem.

Redenen voor bezoek aan Gorinchem

De belangrijkste redenen om Gorinchem te bezoeken waren: winkelen voor plezier, een bezoek aan de horeca en een stadswandeling maken. Horeca en winkelen voor plezier zijn ook landelijk belangrijke onderdelen van een toeristisch bezoek. Gorinchem scoort bijzonder goed op het maken van een stadswandeling, wat de positionering als ‘de allermooiste vestingstad van Nederland’ bevestigt.
Tijdens een bezoek aan Gorinchem wordt gemiddeld € 44,10 per persoon besteed. Dat is bijvoorbeeld meer dan in Gouda, Harderwijk en Schiedam, maar minder dan gemiddeld (€ 60,90). De meeste bestedingen worden gedaan in de horeca (39%) en in winkels (38%). De economische waarde van (dag)bezoekers aan Gorinchem bedraagt nu ca. 54 miljoen euro.

Gorinchem biedt veel moois

“Ik ben enorm blij met het toegenomen aantal bezoekers aan Gorinchem. Dat we veel moois te bieden hebben weten we natuurlijk! Het is goed om te zien dat alle inspanningen aanslaan en ‘Gorinchem beleven’ steeds meer in trek is”, aldus verantwoordelijk wethouder Attie Mager. “Dat draagt bij aan een prettige sfeer in onze binnenstad en geeft een impuls aan de bestedingen”.
“Nu corona achter de rug is willen mensen er steeds meer op uit. We verwachten een stabiele groei de komende jaren, want het effect van de ‘allermooiste vestingstad van Nederland’ is nog lang niet uitgewerkt”, zegt Raymond Smits van Waesberghe, directeur Gorinchem Citymarketing. “De cijfers van 2022 zijn een 0-meting. Door dit onderzoek jaarlijks uit te voeren (de opdracht voor 2023 is al gegeven) krijgen we relevante en objectieve inzichten en houden we een vinger aan de pols van de Nederlandse
vrijetijdbezoeker”.

Jaarverslag 2022

Ook het jaarverslag van Gorinchem Citymarketing laat mooie cijfers zien. Op bijna alle fronten was groei te zien, met een record aantal bezoekers van 274.471 op de website.
Het toeristische seizoen startte met de uitzending van 'Hier zijn de Van Rossems' op 16 & 17 april. Rond de uitzending heeft Gorinchem Citymarketing in samenwerking met de gemeente een grote publiekscampagne uitgevoerd, online en op radio en tv. Dit heeft een nieuwe boost gegeven aan het toerisme naar de stad. Het jaarverslag 2022 is te raadplegen op de website.

foto's: Mooi Gorinchem