Kunstwerk Troon naar Paleis het Loo

Gepubliceerd op 6 oktober 2023 om 09:18

De Gemeente Gorinchem leent het kunstwerk Troon van kunstenaar Alfred van Elk  tot en met 17 maart 2024 uit aan Paleis Het Loo te Apeldoorn. Troon gaat onderdeel uitmaken van de tentoonstelling Kracht van de troon. Het kunstwerk staat normaliter in de hal van het Gymnasium Camphusianum.

Tentoonstelling Paleis het Loo

Paleis Het Loo brengt met De kracht van de troon een tentoonstelling over de symboliek, de iconografie en de ‘antropologie’ van de troon als voornaamste zitmeubel. Met deze tijdelijke tentoonstelling wordt het grote verhaal van een bijzonder zitmeubel verteld dat exclusief gereserveerd is voor de macht. De tentoonstelling wil niet compleet, verklarend of uitputtend zijn, maar wil boeiende perspectieven bieden op een universeel symbool, door tijd en ruimte heen.

Alfred van Elk

Industrieel ontwerper van Elk heeft met zijn troon, bestaande uit 288 planken en houten pennen een zitobject ontworpen, bestaande uit vier naar elkaar gerichte tronen. Hiermee geeft hij aan dat er ruimte moet zijn voor meerdere waarheden.

Opening

De officiële opening van de tentoonstelling vindt plaats op 12 oktober 2023 en de tentoonstelling is te zien voor het publiek van 14 oktober 2023 t/m 10 maart 2024. Wethouder Fatih Polatli vertegenwoordigt de gemeente Gorinchem bij de opening van de tentoonstelling.

Hier vindt u meer achtergrondinformatie over het kunstwerk en de kunstenaar.