Te vroeg geboren baby’s kunnen eerder naar huis met sondevoeding vanuit het Beatrix geboorte- en kindcentrum

Gepubliceerd op 12 oktober 2023 om 09:50

Te vroeg geboren baby’s hebben vaak veel zorg nodig. Zij kunnen bijvoorbeeld nog niet zelf drinken en blijven daarom vaak langer in het ziekenhuis. Het Beatrixziekenhuis is gestart met een project waardoor deze premature baby’s eerder naar huis kunnen.

Veel medische zorg voor premature baby’s

‘Premature baby’s worden voor 37 weken zwangerschap geboren. De organen van deze baby’s zijn nog niet klaar met groeien als zij geboren worden. Hierdoor hebben zij na de geboorte medische zorg nodig’, vertelt Barbera Angenent, kinderverpleegkundige in het Beatrix geboorte- en kindcentrum.

Vaak gaat het na een tijdje goed met deze baby’s. Een baby groeit dan goed en heeft minder medische zorg nodig, maar drinkt alleen nog niet zelf. Daarom krijgen zij sondevoeding. Premature baby’s liggen hierdoor vaak lang in het ziekenhuis. Ouders willen hun baby natuurlijk het liefste thuis, in hun eigen omgeving. En dat begrijpen wij heel goed.’ Daarom biedt het ziekenhuis vanaf oktober ouders de mogelijkheid om sondevoeding zelf thuis te geven. Met hulp van de KinderThuisZorg. Baby’s gingen hiervoor al wel met sondevoeding naar huis. Maar met dit nieuwe project worden ouders eerder en beter voorbereid. En wordt er gekeken of meer baby’s eerder met sondevoeding naar huis kunnen.

E-learning over sondevoeding

Ouders krijgen een e-learning aangeboden om te leren hoe zij sondevoeding aan hun baby kunnen geven. Daarnaast krijgen ze uitleg in het ziekenhuis en kijkt de kinderverpleegkundige mee als de ouders voor het eerst zelf sondevoeding geven. Ouders mogen dit op hun eigen tempo leren. Tot ze zich zeker genoeg voelen om het zelf te doen.

We verwachten dat baby’s met deze nieuwe manier van werken gemiddeld één week korter in het ziekenhuis liggen. Het Beatrixziekenhuis startte dit project samen met KinderThuisZorg, logopedie, jeugdverpleegkundigen van het nazorgbureau voor premature- en dysmature baby’s en kinderartsen.