Bladruimen in de stad

Gepubliceerd op 21 oktober 2023 om 10:24

De herfst komt eraan en de bladeren vallen weer van de bomen. De gemeente werkt samen met reinigingsdienst Waardlanden om dit op te ruimen. Hierbij worden de verhardingen door Waardlanden bladvrij gemaakt en Team Buitendienst van de gemeente zorgt voor het groen.

𝗕𝗹𝗮𝗱 𝗼𝗽 𝘄𝗲𝗴𝗲𝗻 𝗲𝗻 𝗽𝗮𝗱𝗲𝗻

Op paden en wegen wordt het blad verwijderd om gevaarlijke situaties in het verkeer te voorkomen. Blad op verharding zorgt namelijk voor gladheid en dat willen we niet voor wandelaars, fietsers en al het andere verkeer.

𝗕𝗹𝗮𝗱 𝗶𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝗴𝗿𝗼𝗲𝗻

Daar waar het kan mag het blad in de beplanting blijven liggen. Het blad verteert dan op natuurlijke wijze. Het afgevallen blad is namelijk een goede voedselbron en schuilgelegenheid voor diverse diersoorten, bijvoorbeeld egels, en het wordt later een goede voedingsbodem voor de beplanting.

𝗣𝗹𝗮𝗻𝘁𝗮𝗮𝗻𝗯𝗹𝗮𝗱 𝗲𝗻 𝗴𝗮𝘇𝗼𝗻𝘀

Uit kleinere vakken met lage beplanting wordt het plantaanblad wel verwijderd omdat dit zeer slecht verteerd en de beplanting verstikt. Ook het blad op gazons verwijderen wij om verstikking van de grasmat te voorkomen.

𝗕𝗹𝗮𝗱𝗯𝗹𝗮𝘇𝗲𝗿𝘀

Waar het kan werken wij met accu-bladblazers. Echter leveren deze bladblazers op dit moment nog niet de benodigde productie om alle paden en wegen tijdig bladvrij en daarmee veilig te houden, inzet van benzine blazers blijft daarom nodig.

𝗥𝗲𝗰𝘆𝗰𝗹𝗲𝗻

Wij willen dit jaar een proef draaien met een machine die het blad op gazons verkleint, zodat het kan blijven liggen. Hiermee wordt het bodemleven versterkt en komt voeding vrij voor de bomen en de grasmat.

Wil je ook je steentje bijdragen? Lees hier meer https://www.gorinchem.nl/afval/bladkorven