Jan en Rina vieren diamanten huwelijk

Gepubliceerd op 29 november 2023 om 17:55

Locoburgemeester Fatih Polatli bracht een bezoek aan Jan (81) en Rina (80) Schenau-Broeks. Het echtpaar is op 29 november 60 jaar getrouwd. Het echtpaar werd verrast met bloemen en Bliekenbonnen.

In het geheim

De 18-jarige Rina is regelmatig te vinden in dansclub 'Limaja'. Vanuit Sprang-Capelle pakt ze iedere zaterdagavond, samen met haar vriendinnen, de bus richting deze dansclub in Raamsdonkveer. Ook Jan is hier regelmatig te vinden. Samen met zijn vrienden fietst hij vanuit Gorinchem richting 'Limaja'. De groep komt met elkaar in contact en al snel fietst Jan naar Sprang-Capelle om daar Rina te ontmoeten. “In het begin nog wel in het geheim hoor”, vertelt Rina. De vonk slaat over en na 2 jaar trouwt het stel in het stadhuis van Sprang-Capelle. Burgemeester van Prooijen voltrekt het huwelijk, een hele eer voor het jonge stel.

Groot gezin

Zowel Jan als Rina groeien op in een groot gezin. Rina is de derde dochter uit een gezin van 11 kinderen. Jan is, samen met zijn tweelingbroer Frans, de jongste telg uit een gezin van 9 kinderen. Altijd een dolle boel dus. Op de trouwdag was dan ook iedereen aanwezig. “We hebben een bus gehuurd om iedereen te kunnen vervoeren”, zegt Rina met een lach

Werk

In de huwelijksnacht is het jonge echtpaar afgezet in Gorinchem, waar ze een kleine bovenwoning in het centrum betrekken. Rina laat Sprang-Capelle en haar baan als schoenenstikster achter zich. Samen beginnen ze aan het huwelijkse leven in Gorinchem. Jan is op dat moment werkzaam bij Teunis van Andel. Hij brengt daar de kolen rond. Een zware baan. Uiteindelijk komt Jan, via wat omzwervingen, terecht bij Amilco (het huidige Vreugdenhil, red) waar hij als heftruckchauffeur aan het werk gaat.

Het leven

Er worden 2 kinderen geboren, een jongen en een meisje. “Een koningswens, wat wil je nog meer”, zegt het echtpaar vol trots. Rina zorgt voor het huishouden en de kinderen. Dit doet ze met veel plezier. Ze blijft thuis totdat de kinderen naar de middelbare school gaan. Rina besluit weer te gaan werken en gaat aan de slag op de vleeswarenafdeling van een supermarkt in het Piazzacentrum. Veel Gorcumers kennen haar. Ze werkt daar tot aan haar pensioen.

Het gezin is dol op vakanties en trekt er dan ook regelmatig op uit. Benidorm is een favoriete bestemming. Er zijn jaren geweest dat het echtpaar daar 2 keer per jaar te vinden was. Ze kijken hier met veel plezier op terug.

Feest

Op woensdag 29 november wordt het 60-jarig huwelijk klein gevierd met (klein)kinderen. Het echte feest vindt later dit jaar plaats op een partyboot. Het echtpaar vaart dan met de hele familie van Lage Zwaluwe naar Rotterdam. Op de vraag wat het geheim van een lang huwelijk is, antwoordt Rina:

”We hebben een goed voorbeeld van mijn ouders gehad. Zij waren lang en gelukkig getrouwd. Het is geven en nemen.”

Jan en Rina Schenau-Broeks nemen felicitaties van locoburgemeester Fatih Polatli in ontvangst