Teveel PFAS in eieren van hobbykippen

Gepubliceerd op 23 december 2023 om 09:52

Ruim driekwart van de geteste eieren van hobbykippen in de regio Zuid-Holland Zuid en Altena bevatten te hoge gehaltes aan verschillende soorten PFAS . Dit blijkt uit een eerste analyse van het eieronderzoek. De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht hadden opdracht gegeven voor dat onderzoek.

De betrokken gemeenten, onderzoekers, GGD ZHZ en RIVM vinden de eerste uitkomsten uit het onderzoek relevant voor alle inwoners van de regio, dus ook voor Gorinchem.

Eieren uit supermarkten en winkels zijn wel veilig.

Advies: eet geen geen eieren van hobbykippen

Zowel het RIVM als de GGD Zuid-Holland Zuid adviseren mensen uit de regio uit voorzorg voorlopig geen eieren meer te eten van hobbykippen en vervolgonderzoek af te wachten. Hobbykippen zijn kippen die als hobby gehouden worden, bijvoorbeeld in achtertuinen, moestuinen, dierenweitjes en zorg- en kinderboerderijen.

Op de website van de GGD zhz  vindt u meer informatie over het onderzoek, PFAS en de plekken waar eieren geraapt zijn.

Heeft u vragen over PFAS en de gezondheid, dan kunt u contact opnemen met GGD Zuid-Holland Zuid via mmk@ggdzhz.nl of 078 - 770 8500. Heeft u klachten of zorgen over uw eigen gezondheid? Neem dan contact op met uw huisarts.