Vogelgriep neemt weer toe

Gepubliceerd op 11 februari 2024 om 11:52

Deze winter is de vogelgriep in ons gebied nooit helemaal weg geweest. Helaas is deze besmettelijke ziekte nu weer duidelijk aan het toenemen bij vogels. Zieke of dode vogels kunt u direct melden via telefoonnummer 085-0441199 van de Dierenambulance Vianen.

Let op: ook deze vogelgriep is besmettelijk dus overdraagbaar op de mens en andere zoogdieren. Er zijn al hazen, vossen en bunzings aangetroffen met vogelgriep. Raak daarom nooit dode of zieke vogels aan!

Zieke vogels melden

Vindt u een zieke of dode vogel in Gorinchem of omgeving? Pak deze niet op. De vogel kan besmet zijn met vogelgriep. Het is belangrijk om een zieke of dode vogel direct te melden via telefoonnummer 085-0441199 van Dierenambulance Vianen.

Zij zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week bereikbaar en inzetbaar. Zij rijden voor de gemeenten Vijfheerenlanden, Culemborg, Gorinchem, Molenlanden en Hardinxveld Giessendam.

Ook bij het vermoeden van een zieke vogel graag overleggen met de Dierenambulance Vianen. Kenmerken van zieke vogels zijn bijvoorbeeld dat ze door de poten zakken, problemen met ademhalen hebben, er komt snot uit de neus, ze gaan weg van de groep.

Houd honden aan de lijn

Heeft u een hond? Houd dan uw hond aan de lijn waar dode watervogels kunnen liggen. Zo voorkomt u dat uw hond in contact komt met besmette vogels. 

Meer informatie

Meer informatie over vogelgriep vindt u op de https://www.ggdzhz.nl/infectieziektebestrijding/infectieziekten-a-z/vogelgriep