Onderhoud Wilhelminafontein

Gepubliceerd op 9 juni 2023 om 08:55

De Wilhelminafontein op de Grote Markt in Gorinchem staat in de steigers. Er vinden onderhoudswerkzaamheden plaats aan de fontein. De werkzaamheden zijn nodig omdat de coating op de fontein niet meer geheel waterbestendig is.

Nieuwe coatinglaag

Een gespecialiseerd bedrijf haalt de huidige coatinglaag van de fontein af. Vervolgens wordt een nieuwe cementlaag in het basin van de fontein aangebracht. Als deze laag is uitgehard (droog is), wordt een nieuwe coatinglaag aangebracht op de 125 jaar oude fontein. Dat de werkzaamheden nu plaatsvinden en niet al eerder heeft te maken met de weersomstandigheden. De fontein moet helemaal droog zijn voordat de nieuwe cement- en coatinglaag kan worden aangebracht anders hecht het niet goed. Het wachten was op ideale weersomstandigheden. 

(meer tekst onder foto)

Die zijn er nu, zodat de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. De fontein is volledig ingepakt, zodat terrasbezoekers geen last hebben van rondvliegend stof. Wel gaat het verwijderen van de coating helaas gepaard met enig geluidsoverlast. De gemeente staat in contact met horecaondernemers over de voortgang van de werkzaamheden. Als deze zijn afgerond en de coating volledig droog is, wordt de prachtige fontein weer in werking gesteld. De werkzaamheden duren naar verwachting 2 weken.

Rijksmomunent

De fontein werd in 1898 op de Grote Markt neergezet. Vanwege de troonsbestijging van koningin Wilhelmina in dat jaar is de fontein ‘Wilhelminafontein’ gaan heten. De fontein staat in het beschermde stadsgezicht van Gorinchem. Het bouwwerk werd in 2002 opgenomen in het register van rijksmonumenten.


«   »