Kwaliteitscontroles op inhoud pmd- en gft-containers

Gepubliceerd op 28 juni 2023 om 09:03

Gooi afval in de juiste container en voorkom een rode kaart

Door afval gescheiden in te zamelen kunnen we veel grondstoffen opnieuw gebruiken of recyclen. Veel inwoners scheiden hun afval al erg goed. Om de kwaliteit van de gescheiden grondstoffen in de, containers bij laagbouwwoningen voor groente-, fruit-, en tuinafval (gft) en plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken (pmd) nóg verder te verbeteren gaat Waardlanden vanaf 3 juli 2023 de inhoud controleren.

In ons afval zitten waardevolle grondstoffen, zoals plastic, tuinafval en etensresten. Als we dit goed scheiden, kunnen we het opnieuw gebruiken. Zo maken we van gft bijvoorbeeld biogas en compost. En van pmd kunnen we nieuwe verpakkingen en producten maken. Alle grondstoffen die we gescheiden inzamelen, worden apart verwerkt voor recycling. En dat is goed voor het milieu. Om de kwaliteit van ingezamelde grondstoffen nog verder te verbeteren gaat Waardlanden de inhoud controleren van pmd- en
gft-containers die op de inzameldagen aan de straat staan.

Controles met gele en rode kaarten

Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen (blik) en drankpakken horen in de container met een oranje deksel of pmd-sticker. Groente-, fruit- en tuinafval en etensresten horen in de groene container of de container met een groene deksel. We maken allemaal wel eens een foutje of weten soms niet precies wat waar hoort. Daarvoor hebben de chauffeurs van Waardlanden gele kaarten in de inzamelwagen liggen. Met de gele kaart wil Waardlanden inwoners erop wijzen dat er afval in de container zit dat er niet in hoort. Op de gele kaart noteert de chauffeur om welk afval het precies gaat. Bij een gele kaart wordt de container nog wel geleegd. Gebeurt het nog een keer, dan volgt er een rode kaart. Dan blijft de container staan en wordt deze niet geleegd. Het vervuilde afval moet eerst uit de container worden gehaald, zodat Waardlanden de container bij de volgende ophaalronde wel kan legen.

Gebruik de scheidingswijzer

Twijfelt u wel eens in welke bak een product of materiaal hoort? De scheidingswijzer helpt! U vindt deze op de website van Waardlanden of in de handige Waardlanden-app. Zo heeft u altijd alle informatie over afval en grondstoffen bij de hand. Meer hulp en tips vindt u op waardlanden.nl/lekkeropgeruimd.

Recyling alleen mogelijk zonder vervuiling

Als er tussen de ingezamelde grondstoffen te veel vervuiling zit kan het niet worden hergebruikt. Dan accepteert de verwerker een vracht niet. In dat geval moeten alle ingezamelde grondstoffen helaas tegen hoge kosten worden verbrand. Ook de grondstoffen die inwoners wel op de juiste manier hebben gescheiden. Dat is niet alleen heel erg duur, maar ook zonde van de grondstoffen en de inzet van inwoners om afval goed te scheiden.

Minder restafval door beter scheiden

De kwaliteitscontroles zijn onderdeel van het nieuwe afval- en grondstoffenbeleid van de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden. Dit beleid is vastgesteld in 2021.

In het beleidsplan staat hoe de gemeenten samen met Waardlanden de hoeveelheid restafval willen terugbrengen van 232 kilogram in 2020 naar 100 kilogram per persoon per jaar in 2025. Om dit doel te halen, moeten grondstoffen, zoals gft en pmd, nog beter gescheiden worden. Meer informatie over het nieuwe beleid is te vinden op waardlanden.nl/samenafvalvrij.


«   »