Waardlanden gaat zomerse opblaasartikelen apart inzamelen

Gepubliceerd op 29 juni 2023 om 09:25

Met zomers weer kunnen we genieten in het zwembad, bij een meer of op het strand. Dan nemen we graag opblaasbare zwembanden, strandballen en luchtbedden mee. Maar wat doe je met gebruikte opblaasartikelen die kapot of lek zijn? Vanaf 1 juli 2023 kun je deze in de maanden juli, augustus en september apart inleveren bij de milieustraten van Waardlanden. Zo krijgen opblaasartikelen een tweede leven als grondstof voor een nieuw product.

Afvalvrije basisscholen in Vijfheerenlanden helpen mee 

Inwoners van gemeente Vijfheerenlanden kunnen kapotte of lekke opblaasartikelen ook brengen bij 1 van de 19 afvalvrije basisscholen. Bij deze scholen staat na de zomervakantie van 21 augustus tot en met 1 september een aparte rolcontainer.

Waarom apart inleveren?

Nu worden kapotte opblaasproducten bij het restafval of het grofvuil gegooid, waardoor ze als restafval eindigen in de verbrandingsoven. Dat is niet alleen slecht voor het milieu, maar we raken ook belangrijke grondstoffen kwijt. Deze producten zijn gemaakt van zacht pvc en dat is goed te recyclen. Door ze apart in te leveren, kunnen ze worden verwerkt tot grondstof om nieuwe producten van te maken, zoals tuinslangen, schoenzolen, slippers en zelfs dakbedekking.

Wat mag er in de container voor opblaasartikelen?

Alle opblaasartikelen van zacht pvc mogen in de aparte container voor opblaasartikelen. Is het antwoord JA op de volgende 2 vragen, dan mag het artikel in de speciale container:
• Kunt u het artikel opblazen?
• Gebruikt u het op het strand of bij het zwembad?
Zo krijgt een opblaasartikel een nieuw leven door het te recyclen! Het gaat dus om alle opblaasbare plastic artikelen die worden gebruikt voor waterpret. Denk aan strandballen, zwembanden, kleine zwembadjes en
opblaasfiguren. Luchtbedden mogen ook, behalve als er een velours of fluwelen laag op zit. Ballonnen, voetballen en grote opblaasbare zwembaden horen hier niet bij.


«   »