Jan en Ilse vieren diamanten huwelijk

Gepubliceerd op 1 juli 2023 om 09:30

"Het ging vanzelf"

Jan (81) en Ilse (80) Hartmann-Hollanders waren op 26 juni maar liefst 60 jaar getrouwd. Het echtpaar werd verrast met een bezoek van burgemeester Reinie Melissant. Ze bracht het diamanten echtpaar bloemen en een heerlijke taart.

Ontmoeting op de schaatsbaan

In de extreem koude winter van 1962 ontmoet Jan zijn Ilse op de schaatsbaan in Harderwijk. Jan is een fanatiek schaatser en is rondjes aan het rijden als hij een Indonesisch meisje ziet 'stuntelen' op het ijs. Het hart van Jan smelt meteen als hij haar ziet. “Toen ik haar zag was ik meteen opgewarmd”, zegt Jan met een grote glimlach. Jan besluit om het meisje schaatsles te geven. Een mooie manier om met elkaar in contact te komen. Op de vraag of Ilse na de schaatsles van Jan kon schaatsen antwoordt Ilse: “Nee, ik ben geen schaatstalent. We hebben nooit meer samen geschaatst, maar de vonk is toen wel overgeslagen.”

(meer tekst onder foto)

Indonesië

Ilse is geboren in Indonesië en komt als klein meisje naar Nederland. Haar vader is militair en wordt gestationeerd in Ermelo. Jan zit op dat moment in dienst in Harderwijk. Na de eerste ontmoeting gaat het hard. Al na een half jaar trouwt het stel. Helaas is er een woningtekort in Harderwijk. Na een tip van familie schrijft het stel zich in voor een woning in Gorinchem. Al heel snel krijgen ze een woning toegewezen. Het jonge echtpaar gaat in Stalkaarsen wonen. “De woning was geregeld, maar toen nog een baan”, aldus Jan. Gelukkig kan Jan snel aan de slag bij Attema. Hij werkt daar uiteindelijk tot aan zijn pensioen.

Gezelligheid met elkaar

Jan en Ilse krijgen 2 kinderen. Het gezin loopt op rolletjes. Ze genieten volop van elkaar en hebben veel sociale contacten. Gezelligheid met elkaar staat voorop. Ilse besluit weer te gaan werken als de kinderen wat ouder zijn. Ze kan direct aan de slag bij Johan de Wit. Ze werkt ’s avonds. Jan is dan bij de kinderen. Zo hoeft er nooit oppas geregeld te worden. Samen houden ze het gezin draaiende.

Volkstuin

Een grote hobby van het echtpaar is de volkstuin. Al sinds 1975 zijn Jan en Ilse lid van volkstuinvereniging OVT in Gorinchem. Jan gaat tijdens zijn werkzame leven 3 keer per week naar zijn volkstuin. Maar sinds zijn vervroegd pensioen is hij er dagelijks te vinden. Ilse geniet ook van de volkstuin. Daarnaast is haar grote hobby Indonesisch koken. Alle groenten uit eigen tuin worden daarvoor gebruikt. Vele uren brengt het echtpaar door in de volkstuin. In de loop van de jaren is de blokhut vervangen door een huisje met water en is er een elektra-aansluiting. Met de komst van het huisje is het mogelijk om een langere tijd op het volkstuincomplex door te brengen. Dit gebeurt dan ook regelmatig.

Naast groenten zijn er ook veel bloemen te vinden in de volkstuin van Jan en Ilse: “Alleen een groentetuin werd te veel. De vriezer zat altijd vol”, zegt Ilse. “De kinderen waren de grote hoeveelheden boontjes die ze kregen ook zat”, vult ze lachend aan.

Feest

Jan en Ilse zijn nog steeds gelukkig met elkaar. Jan sluit af met de woorden: “Ik heb geen moeite hoeven doen voor het huwelijk met Ilse. Het ging vanzelf!” Op zondag 25 juni werd het 60-jarige huwelijk gevierd met (klein) kinderen, vrienden en kennissen met een gezellig etentje bij de plaatselijke Chinees. 


«   »