Odensehuis Gorinchem: Een Ontmoetingsplek voor Ondersteuning en Activiteiten

Gepubliceerd op 2 juli 2023 om 11:00

In mei opende Odensehuis Gorinchem, Kruithoorn 3,  haar deuren als een plek voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies. Het biedt een veilige en gastvrije omgeving waar mensen zich thuis kunnen voelen, met respect worden behandeld en vooral zichzelf kunnen zijn. In een Odensehuis staat de mens centraal, niet de ziekte.

De oorsprong van de naam "Odensehuis" komt van de Deense stad Odense, waar het eerste inloophuis in 2001 werd geopend. In 2009 volgde het eerste Odensehuis in Amsterdam, en inmiddels zijn er 43 van dergelijke huizen verspreid over Nederland.

Wat biedt Odensehuis Gorinchem?

Het Odensehuis Gorinchem biedt diverse activiteiten 

  • Een praatje en ontmoeting met lotgenoten
  • Een kopje koffie/thee of een lunch
  • Verschillende activiteiten
  • Informatie en advies over dementie

Het Odensehuis bevindt zich in het Wijkcentrum Dalemplein en is momenteel één dag per week geopend, van 10.00 tot 15.00 uur. Het is een ruimte waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, informatie kunnen krijgen, kunnen ontspannen en deel kunnen nemen aan activiteiten. De invulling van de dag wordt bepaald aan de hand van de wensen en ideeën van de bezoekers.

Financiële steun van de gemeente

De gemeenteraad heeft eerder al besloten om 49.000 euro toe te wijzen voor de oprichting van het Odensehuis. Echter, vanwege de extra voorbereidingstijd heeft de stichting deze subsidie teruggestort. Nu stelt het college van burgemeester en wethouders voor om 40.000 euro voor dit jaar toe te kennen, en nog eens 60.000 euro in 2024, om het Odensehuis te ondersteunen.

Uitbreiding in de regio

Met de opening van Odensehuis Gorinchem zijn er nu in totaal zes Odensehuizen in de regio, waaronder ook die in Gorinchem. Dit betekent dat steeds meer mensen met behoefte aan ondersteuning en activiteiten bij dementie toegang hebben tot deze waardevolle ontmoetingsplekken.

Als u op zoek bent naar een plek waar u steun kunt vinden, activiteiten kunt ondernemen en anderen kunt ontmoeten, bent u van harte welkom in Odensehuis Gorinchem. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via info@odensehuisgorinchem.nl.


«   »