Babyluiers gratis inleveren bij milieustraten Waardlanden

Gepubliceerd op 14 december 2023 om 09:33

Speciale afvalzakken voor luiers vanaf 18 december 2023 verkrijgbaar

Vanaf 2 januari 2024 kunnen inwoners van gemeente Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden babywegwerpluiers scheiden in speciale afvalzakken voor luiers en gratis inleveren bij de milieustraten van Waardlanden. Een duurzaam en slim alternatief voor wegwerpluiers zijn wasbare luiers. Daarmee kunt u nog meer besparen. Wasbare luiers zijn dus beter voor het milieu en de portemonnee.

Voordelen wasbare luiers

Met wasbare luiers is een kind sneller zindelijk en heeft het door de natuurlijke materialen veel minder last van luieruitslag. Deze moderne luiers zijn heel eenvoudig in gebruik. Bovendien voorkomt u restafval en scheelt het ritjes naar de milieustraat. Wasbare luiers zijn dus beter voor het milieu en de portemonnee. Op de website van Milieu Centraal is hierover meer informatie te vinden.

Speciale afvalzakken voor babyluiers

Gebruikte wegwerpluiers verzamelt u in een speciale afvalzak voor babyluiers. Die zijn vanaf 18 december 2023 op te halen bij de milieustraten en op een aantal andere plaatsen in de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Molenlanden en Vijfheerenlanden. Kijk voor een overzicht met de locaties op de website van Waardlanden: waardlanden.nl/babyluiers.
Een volle luierzak brengt u met de milieupas naar de milieustraat. Daar gooit u de zak gratis weg in een speciale container. In de half doorzichtige afvalzakken voor luiers mogen alleen gebruikte wegwerpluiers. Dus geen
(latex) handschoenen, washandjes, onderleggers, zalfpotjes, tubes of andere materialen. Dit is zeer schadelijk voor het recyclingproces.

Niet voor medisch afval

De afvalzakken voor luiers zijn niet bedoeld voor incontinentiemateriaal. Incontinentiemateriaal valt in de Waardlanden-gemeenten onder medisch afval. Mensen met een medische indicatie die door medisch afval hun
restafval niet kunnen verminderen, kunnen in aanmerking komen voor compensatie. Voor meer informatie kunnen zij terecht bij hun gemeente.

Waarom wegwerpluiers apart inleveren?

Wegwerpluiers die u bij het restafval gooit, eindigen in de verbrandingsoven. Levert u ze apart in bij de milieustraat, dan worden ze voor een deel verwerkt tot grondstof om nieuwe producten van te maken, zoals plastic auto-onderdelen. Deze manier van verwerken heeft minder invloed op het milieu dan die van verbranden in een afvalenergiecentrale. Zo gaan we samen op weg naar een schone omgeving en afvalvrije
toekomst.