Cultuurnacht en Cultuurmaand Gorinchem

Gepubliceerd op 11 maart 2024 om 10:25

Deze week stond de cultuurnacht en cultuurmaand in de krant van Stad Gorinchem. Elke eerste dinsdag van de maand verrijkt de gemeente de pagina's met culturele inspiratie, een interview en een agenda vol activiteiten. Lees hieronder het artikel van deze maand. 

Een idee: de Gorcumse cultuurnacht!

In de nacht van 7 op 8 juni, van 21.00 tot 2.00 uur

We zijn verheugd over de massale respons op onze oproep van vorige maand voor de invulling van juni als Cultuurmaand. Stadsomroeper Roy Grünewald heeft het briljante idee geopperd om voor het eerst een Gorcumse cultuurnacht te organiseren. Grünewald, bekend van zijn eerdere inzet voor spraakmakende festiviteiten zoals de OPEnRAam concerten en zijn betrokkenheid bij de Culturele Zondagen, vertelt ons hoe hij op dit idee kwam.

"Ik zie dat veel inwoners zich bezighouden met kunst en cultuur. Tijdens de jaarlijkse sportmaand kan iedereen ‘proeven’ van en kennismaken met alle takken van sport, dus bedacht ik om in één nacht alle culturele, creatieve en kunstzinnige uitingen te presenteren in de binnenstad. Dit wordt uitgevoerd door zowel amateurs als professionals."

Waarom een nacht?

"Het is een van de kortste nachten van het jaar. Met een grote kans op mooi weer voor buitenoptredens. Maar het is vooral de sfeer! Onze vesting in het zomer donker heeft een bijzondere uitstraling. We gaan daarom ook activiteiten programmeren op onverwachte locaties. Dat heeft iets magisch. Toeschouwers op terrassen of op straat worden verrast met optredens. Verder zijn ook de bibliotheek, de theaters, galeries en musea geopend met extra programma’s. Het is een bijzondere beleving om, al flanerend door de nacht, te ontdekken hoe rijk we zijn aan creatieve talenten."

Meld je aan!

Roy barst van de ideeën. We nodigen daarom de vele (amateur) muziek-, dans-, toneel- en zanggroepen en creatieve cursussen uit om zich nu aan te melden. Maar ook individuele muzikanten, dansers, dichters, kunstenaars en vertellers kunnen meedoen. Met activiteiten, optredens, demonstraties of workshops vestig je aandacht en inspireer je bezoekers en wellicht nieuwe leden voor je groep of gezelschap. De cultuurnacht is van vrijdag 7 op zaterdag 8 juni van 21.00 tot 2.00 uur.

Laat het ons weten, dan kan Roy Grünewald samen met jullie een bruisend programma samenstellen. Alle ideeën en suggesties zijn welkom! Meld je aan via: gorincheminspireert@gorinchem.nl

Geef je op voor de Cultuurmaand in juni!

Kunst voor het Raam

Ben jij een kunstenaar (in de dop) en zoek je publiek? Dan bieden wij je een kans! Jouw kunst mag schitteren in de etalages van toffe winkels in de binnenstad.

Op Volle Toeren Ben jij/of zijn jullie muzikanten, dansers, performers of ander creatief talent? Dan kun je op tournee en optreden op de mooiste plekjes voor een heel divers publiek. Denk aan winkelcentra, buurthuizen, woon-zorgcomplexen en verzorgingshuizen.

Doe je mee? Geef je dan op via: gorincheminspireert@gorinchem.nl