Vernieuwd Sanitairgebouw in de Lingehaven officieel opgeleverd

Gepubliceerd op 18 mei 2024 om 08:19

Maandenlang is er intensief gewerkt aan het verduurzamen van het sanitairgebouw in de Lingehaven. Een nieuwe deur aan de lange kant van het gebouw biedt nu toegang tot de toiletten en douches. Met de start van het voorseizoen in de Lingehaven, werd het vernieuwde sanitairgebouw onthuld. Een uitgebreide renovatie heeft het interieur volledig omgetoverd en is het nu totaal anders. De buitenkant blijft overwegend hetzelfde, met enkele subtiele wijzigingen.

Het voorzieningengebouw en de installaties zijn uit 1988. Groot onderhoud was essentieel omdat de installaties aan vervanging toe waren.

In een moedige beweging richting duurzaamheid zijn verschillende innovatieve technologieën toegepast. Warmte wordt nu teruggewonnen uit het water van de Lingehaven en zonnepannen (ipv. panelen)en zijn op de daken geïnstalleerd. Deze beslissingen benadrukken de inzet voor een milieuvriendelijkere toekomst.

Een significante verandering is de introductie van genderneutrale toiletten en douches, die bijdragen aan een meer inclusieve omgeving voor alle gasten. Daarnaast is douchen nu kosteloos, waardoor het zoeken naar muntgeld verleden tijd is.

Het gebouw is geïsoleerd om het energieverbruik te verminderen. Sinds 2011 wappert de Blauwe Vlag, een internationale onderscheiding voor schone en veilige jachthavens en stranden, in de Lingehaven. Na de verduurzaming mag ook de Groene Wimpel weer gehesen worden. De openingshandeling, uitgevoerd door wethouder Marjo Molengraaf, was het hijsen van zowel de Blauwe Vlag als de Groene Wimpel.