Open Dag Elektrische Veerponten

Gepubliceerd op 31 mei 2024 om 15:00

Sinds het begin van dit jaar zijn er twee elektrische veerponten in gebruik op de Riveer-routes rond Gorinchem. Hoewel veel scholieren, werknemers en toeristen er regelmatig gebruik van maken, is het voor velen onbekend hoe uniek deze veerponten zijn. Om dit te veranderen, organiseren de gemeenten Altena, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Riveer op zaterdag 1 juni een open dag. Bezoekers kunnen op die dag op verschillende locaties een exclusief kijkje nemen achter de schermen.

Dagelijks reizen veel mensen met de elektrische veerponten op de routes Gorinchem – Werkendam en Gorinchem – Woudrichem, maar weinigen weten hoe deze veerponten functioneren en waarom ze nog nooit geschilderd zijn. Op zaterdag 1 juni, van 13.45 tot 14.45 uur, krijgen geïnteresseerden in Gorinchem de kans om hierover alles te leren. De elektrische veerpont Altena VI zal in die tijd aanleggen en bezoekers een exclusieve rondleiding geven door diverse ruimtes aan boord, zoals de technische ruimte en de stuurhut. De bouwer Holland Shipyards en ontwerper Coco Yachts zullen op alle locaties aanwezig zijn om uitleg te geven over de constructie, techniek en het ontwerp. De open dag is gratis toegankelijk en geschikt voor alle leeftijden.
Vanwege beperkte parkeermogelijkheden wordt aan bezoekers gevraagd om te voet of per fiets te komen.

Over de elektrische veren

De elektrische veerponten zijn geproduceerd door Holland Shipyards uit Hardinxveld-Giessendam. Ze zijn in 2023 gedoopt en sinds januari 2024 in de vaart. Beide veerponten opereren op de routes tussen Gorinchem – Werkendam en Gorinchem – Woudrichem. De gemeenten Altena en Gorinchem hebben beide meer dan 4 miljoen euro geïnvesteerd in de twee elektrische veerponten.