65-jarig huwelijksjubileum echtpaar Van Eek - Van Alfen

Gepubliceerd op 31 mei 2024 om 10:05

Een Rotterdamse begin

Arie Johannes van Eek - roepnaam Jo (eigenlijk Arie), wordt op 6 oktober 1934 geboren in Rotterdam en bereikt dit jaar dus de respectabele leeftijd van 90 jaar. Als 5-jarige jongen maakt hij het bombardement van Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog van dichtbij mee. Hij groeit op in Rotterdam-Noord in een ondernemersgezin samen met zijn twee zussen en volgt na de lagere school de Ambachtsschool. Op zijn 18de moet hij ‘in dienst’ – toen nog een periode van twee jaar - en belandt zo in Gorinchem, destijds nog een garnizoensstad. Hij is gelegerd in de Citadel op het Kazerneplein. Een van zijn taken is wachtlopen over de stadswallen. En dat blijkt geen straf, want zo leert hij Janny van Alfen kennen die daar wandelt met haar hond. Ze maken regelmatig een praatje, wat verboden is. Als Jo daar op enig moment streng over wordt aangesproken door zijn commandant, neemt de hond het voor hem op.

Een leven in Gorinchem

Janna van Alfen – roepnaam Janny - wordt op 13 februari 1938 in het Kriekenstraatje in Gorinchem geboren en is dit jaar dus 86 jaar geworden. Ze is de jongste en een nakomertje in een gezin van eveneens drie en heeft een oudere broer en zus. Omdat de Duitse bezetter tijdens de oorlog besluit alle militaire gebouwen in Gorinchem te confisqueren en onder meer de Boerenstraat gebombardeerd wordt, is het gezin van Alfen genoodzaakt te evacueren en verblijft gedurende een korte periode in Meerkerk.

Na 'De School met den Bijbel' te hebben doorlopen gaat Janny naar de Christelijke ULO. Kort daarna gaat ze werken bij de Amsterdamse bank. Het uitgaansleven in die tijd bestaat uit het op en neer paraderen over de Hoogstraat en Langendijk.

Huwelijk

In 1959 treedt Janny op 21-jarige leeftijd in het stadhuis van Gorinchem in het huwelijk met de dan 25-jarige Arie Johannes van Eek. De twee blijven in Gorinchem wonen en betrekken een kamer aan de Langendijk nummer 68 boven de winkel van ‘mevrouw Tukker’. Janny mag nog een half jaar bij de bank blijven werken, maar moet dan toch echt voor het huishouden gaan zorgen. Getrouwde dames mogen tenslotte niet buitenshuis werken in die tijd. Jo werkt inmiddels hard en veel als huisschilder om de financiële eindjes aan elkaar te kunnen knopen.

Gezin

In 1961 wordt hun eerste kindje Ton geboren en verlaat het jonge gezin de binnenstad van Gorinchem om te verhuizen naar de Kasteleinstraat. Daar wordt hun tweede zoon, Gerben geboren. Met een derde kindje op komst wordt de flatwoning aan de Kasteleinstraat te klein en dus verhuizen de Van Eekjes een paar maanden na de geboorte van dochter Jolanda naar een nieuwbouwwoning in de Wildschutlaan. Waar tenslotte ook jongste dochter Marianne wordt geboren.

Zoete inval

Kleine kinderen worden groot. Er komen en gaan huisdieren. Vriendjes en vriendinnetjes worden vrienden en vriendinnen, maar altijd is iedereen er kind aan huis en zo is het eigenlijk altijd een zoete inval in huize van Eek.

Uitdaging

Naast huisschilder ontpopt Jo zich tot een heel verdienstelijk kunstschilder – op menig adres is een kunstwerk van zijn hand te vinden - en Jannie houdt van bloemschikken, tuinieren en kaarten maken. Ook houdt ze van een uitdaging op zijn tijd; voor haar zestigste verjaardag stapt ze in een luchtballon, op haar zeventigste besluit ze een computercursus te gaan doen en vlak voor haar tachtigste verdiept ze zich in smartphones en appen.

Viering in kleine kring

Momenteel wonen ze alweer enige jaren in een seniorenwoning aan de Toneelstraat in Gorinchem-Oost. Ze voelen zich rijk met hun kinderen, schoondochter en -zoons, drie kleinkinderen, twee bonuskleinkinderen en een achterkleinkind. De jaren beginnen bij beide echter te tellen. Het 65-jarig huwelijksjubileum wordt uiteraard gevierd, maar wel in kleine kring.

Loco-burgemeester Polatli feliciteert echtpaar Van Eek - Van Alfen