Kunstenaars OutsiderArt en Toltheater stralen in De Passage

Gepubliceerd op 28 september 2022 om 09:36

De kunstenaars van OutsiderArt en de spelers van het Toltheater, samen het Creatief Centrum van Syndion, zijn te zien in één van de etalages in De Passage in Gorinchem. Niet alleen zijn hier kunstwerken van hen te zien. De kunstenaars en spelers zijn zelf ook ‘in de etalage gezet’ door middel van een levensgrote groepsfoto gemaakt door fotograaf Johannes van Camp.

,,De Gorcumse kunstenaar Jack van Mildert benaderde ons met de vraag of we in één van de etalages in De Passage wilden exposeren. Nou dat wilden we wel!”, vertelt Ansje Hagemeyer, werkbegeleider bij het Creatief Centrum, de creatieve dagbestedingslocatie van Syndion die in het ULO-gebouw aan de Boerenstraat in Gorinchem is gevestigd. ,,Zo hopen we onze zichtbaarheid nog verder te vergroten. Want dat verdienen ze. Deze kunstenaars maken ontzettend mooie dingen. Hun werk is puur. Ze denken niet in hokjes en tekenen graag ‘buiten de lijntjes’,” aldus Ansje.

Zichtbaarheid

Eén van de kunstenaars is Kathelijne. Zij is al heel wat jaren actief bij OutsiderArt én bij het Toltheater. ,,Ik vind het heel fijn om hier te zijn. Ik maak nu servies in de vorm van klaprozen. Borden, schaaltjes, theezakhoudertjes, noem maar op.” Collega Lisette vult aan: ,,Het is leuk dat we In De Passage te zien zijn. Nu kan iedereen ons werk zien. Mijn werk herken je aan de vele kleuren. Dat is mijn handschrift.”

De werken van de kunstenaars van OutsiderArt vind je ook bij Van der Wal Interieurs in Leerdam. Ansje: ,,Aanvankelijk ging het om een tijdelijke expositie, maar Mark Timmer, de eigenaar van de winkel, vind het werk van onze kunstenaars zo mooi dat nu het voor altijd in de winkel mag blijven hangen!”

(Meer tekst onder foto)

foto: syndion

Creatief Centrum

OutsiderArt vormt samen met het Toltheater het Creatief Centrum, de creatieve dagbestedingslocatie van Syndion gevestigd in het ULO-gebouw aan de Boerenstraat in Gorinchem. Bij OutsiderArt maken kunstenaars met een (verstandelijke) beperking de mooiste creaties. Er wordt onder andere geschilderd, getekend en met stof gewerkt. Maar ook van keramiek, papier-maché en afgedankte materialen, zoals bijvoorbeeld, een oude lamp worden allerlei kunstwerken gemaakt.

Bij het Toltheater krijgen mensen met een (verstandelijke) beperking de kans zich te ontwikkelen tot een volwaardige acteurs. Beide locaties werken nauw samen met elkaar waardoor er makkelijk kan worden gekozen voor het OutsiderArt of het Toltheater of een combinatie daarvan. Een aantal dagdelen in de week wordt er een gezamenlijk programma aangeboden.

Meer informatie

Meer weten over OutsiderArt en het Toltheater? Kijk dan ook eens op hun Instagramaccounts: outsiderart_syndion of toltheatersyndion. Wie het leuk lijkt om deze enthousiaste groep kunstenaars en spelers van het Creatief Centrum als vrijwilliger te ondersteunen, wordt van harte uitgenodigd contact op te nemen met de vrijwilligerscoördinator van Syndion via 06 – 24752270.


Syndion. Doen we samen

Syndion is een zorgaanbieder die mensen met een beperking ondersteunt zodat zij op hun eigen manier kunnen deelnemen aan de samenleving en zelf keuzes kunnen maken.

De vraag van de cliënt is bepalend voor het aanbod van Syndion. Syndion biedt ondersteuning bij wonen, scholing en dagbesteding in drie regio’s: Drechtsteden, Alblasserwaard en het Rivierengebied.

Kijk ook op www.syndion.nl.


«   »