Rivas behaalt wederom felbegeerd JCI keurmerk

Gepubliceerd op 15 oktober 2022 om 11:36

Het Beatrixziekenhuis, de Lingepolikliniek en de Rivaslocaties Revalidatie en Herstel ontvangen voor de derde keer op een rij het internationale kwaliteitskeurmerk van Joint Commission International (JCI). Voor dit resultaat zijn de locaties volgens ’s werelds strengste normen getoetst op kwaliteit en veiligheid van zorg.

Waarom dit keurmerk?

JCI is een organisatie die door de World Health Organization (WHO) is erkend en die wereldwijd zorginstellingen toetst op zorgkwaliteit en patiëntveiligheid. Wereldwijd wordt dit keurmerk gezien als het strengste en hoogst haalbare in de zorg. Het Beatrixziekenhuis heeft bewust gekozen voor de strenge normen van JCI. Angela de Ruiter, directeur Beatrixziekenhuis licht toe: ‘In het ziekenhuis staat voorop dat we de beste medische zorg verlenen en dat die zorg altijd veilig is en mensgericht. Daar werken we elke dag hard aan en we houden elkaar hier scherp op. JCI helpt ons door de driejaarlijkse accreditatie niet alleen om scherp te blijven, maar we leren er ook veel van. Zo blijven we leren en blijven we de zorg verbeteren. JCI heeft een unieke methode van toetsing die een objectief beeld geeft van het hele traject dat een patiënt in het ziekenhuis doorloopt. Dit keurmerk is daarom erg belangrijk voor ons en we zien het als mooie erkenning dat onze zorgverleners hun werk ongelooflijk goed uitvoeren. Wat me extra trots maakt is dat de drie internationale JCI-surveyors niet alleen constateerden dat onze zorg goed en veilig is, maar dat ze keer op keer aangaven hoe warm, vriendelijk en behulpzaam de zorgmedewerkers zijn.’

Over het onderzoek

Een team van drie internationale JCI-surveyors heeft gedurende een week het Beatrixziekenhuis, de Lingepolikliniek en Revalidatie en Herstel onder de loep genomen en op ruim 1200 meetbare elementen getoetst. Deze meetbare elementen betreffen directe zorg voor de patiënt, maar ook zaken als infectiepreventie, medicatieveiligheid, de staat van medische apparatuur en ondersteunende processen. De surveyors hebben tientallen interviews afgenomen met zorgmedewerkers, patiënten en ondersteunende diensten en legden bezoeken af aan vrijwel alle afdelingen. Centraal in het onderzoek staan de zogeheten ‘tracers’: een onderzoekvorm waarbij een surveyor ‘de reis’ volgt die een patiënt aflegt in het ziekenhuis. Verschillende keren benadrukten de onderzoekers hoe opvallend groot de betrokkenheid van medewerkers bij hun patiënten is.

foto: Rivas


«   »