29% betaalde onverwacht tot honderden euro's voor bezoek aan niet-gecontracteerde zorgverlener

Gepubliceerd op 1 december 2022 om 09:50

Aan een niet-gecontracteerde zorgverlener hangt een duur prijskaartje  

Meer dan een derde van de Nederlanders (34%) kijkt nooit of een zorgverlener gecontracteerd is bij hun zorgverzekeraar. Dat dit soms flink in de papieren kan lopen, blijkt uit onderzoek van online vergelijker 

Pricewise onder 1.000 Nederlanders, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. 29% van de Nederlanders met een zorgverzekering met beperktere zorgkeuze (natura- en combinatiepolis) betaalde weleens zelf zorgkosten, omdat ze niet wisten dat ze naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gingen. 27% kon deze onverwachte zorgkosten niet betalen. De helft betaalde onverwacht tot 300 euro, maar voor een enkeling (10%) kwam de rekening boven de 600 euro uit. Voor een kwart van de Nederlanders (24%) is bijbetalen geen probleem: als zij moeten bijbetalen om naar een vertrouwde zorgverlener te gaan, doen zij dat graag. Daar recht tegenover staat de groep (29%) die liever naar een gecontracteerde zorgverlener gaat, ook als ze daarvoor flink moeten reizen.  

Honderden euro's duurder bij niet-gecontracteerde zorgverlener 

Louise van Wijk, specialist zorgverzekeringen bij Pricewise: “Het verschil tussen een restitutie-, natura-, budget- of combinatiepolis blijft voor veel consumenten erg ingewikkeld. Bijna een kwart van de Nederlanders weet niet wat voor soort polis zij hebben. Voordat je een afspraak maakt bij een zorgverlener is het verstandig te checken wat voor polis jij hebt en of de zorgverlener van jouw keuze is gecontracteerd. Maak je bijvoorbeeld een afspraak bij een niet-gecontracteerde fysiotherapeut, dan betaal je na de behandeling een gedeelte van de gemaakte kosten zelf. Maak je die afspraak bij een gecontracteerde fysiopraktijk, dan betaal je, indien je aanvullend verzekerd bent, niks zelf voor die behandeling. Zorg is erg duur en het verschil kan bij aanvullende zorg zo oplopen tot honderden euro's. Voor zorg uit de basisverzekering, zoals ziekenhuiszorg en GGZ, kunnen die kosten nog hoger uitvallen. Je checkt contractering op de site van jouw verzekeraar via de zorgzoeker." 

Contracteringen meestal laat bekend 

Een groep (29%) Nederlanders betaalt graag meer als ze dan naar hun vertrouwde zorgverlener kunnen gaan. Van Wijk: “Als je zorgverzekeringen ook vergelijkt op zorgverleners, ben je dit probleem al voor. Kijk bijvoorbeeld of de vertrouwde zorgverlener uit jouw buurt onder contract staat bij jouw gekozen zorgverzekeraar. Dit maken zorgverzekeraars gedurende het overstapseizoen bekend. Helaas zijn veel contracteringen, voor zowel basiszorg als aanvullende zorg, pas aan het einde van het jaar of zelfs later rond. Dit kan vervelend zijn voor consumenten als zij al eerder willen overstappen naar een andere zorgverzekering. Het levert een incompleet beeld. Het zou beter zijn als verzekeraars dit ook bekendmaakten op uiterlijk 12 november, wanneer de zorgpremies bekendgemaakt worden. Als je zeker wil weten dat je kosteloos bij bepaalde zorgverleners terecht kan, dan raden wij aan nog even te wachten met overstappen tot het einde van het jaar. Je kunt tot aan 31 december van het huidige jaar overstappen. Als je je zorgverzekering zelf voor 1 januari opzegt, kun je zelfs nog overstappen tot en met 1 februari. ” 

Bron: Pricewise.nl


«   »