Ingebruikstelling Nieuwe Autoladder in Gorinchem

Gepubliceerd op 19 juli 2023 om 14:30

Met dank aan Alex Tukker voor de informatie

Ter vervanging van verouderde redvoertuigen heeft de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid totaal vijf nieuwe identieke autoladders aangeschaft voor de posten Dordrecht, Gorinchem, Papendrecht, Oud-Beijerland en Zwijndrecht. De nieuwe voertuigen van het merk Mercedes-Benz hebben een ladderopbouw van Magirus en zijn o.a. voorzien van een meesturende achteras, vijfpersoons korf met geïntegreerd waterkanon, “knikgedeelte” om bijv. ook over de rand van een dak heen te kunnen werken en brancardsteun om patiënten te kunnen evacueren.

Het eerste voertuig dat het kazerneterrein opreed, dateerde uit 1969 en is eigendom van de stichting. Dankzij de toewijding van enthousiaste brandweerlieden was het voertuig volledig gerestaureerd, waardoor het een waardevol stukje erfgoed werd. Het tweede voertuig, uit het jaar 1984, is ook in handen van de stichting en vertegenwoordigde een volgende stap in de brandbestrijkingstechnologie van die tijd.

Het derde voertuig, daterend uit 2003, was het voertuig dat nu vervangen wordt door de nieuwe autoladder uit 2023. Dit laatste voertuig markeert de modernste technologische ontwikkelingen op het gebied van brandbestrijding en reddingsoperaties.

Daarna werden de sleutels van de DAF autoladder die nu het veld ruimt door Pieter Vink, operationeel manager van de post Gorinchem, ingeleverd bij de projectleider van het vervangingstraject, Ron Baijens.

Het 20 jaar oude voertuig gaat een tweede leven tegemoet in Spanje.

De sleutels van de nieuwe Mercedes werden vervolgens door hem overhandigd aan de post, waarbij men de gebruikers veel veilige kilometers en inzetten wenste.

Aan de ingebruikname ging een intensief opleidingstraject vooraf, waarbij alle chauffeurs/voertuigbedienaars vertrouwd zijn gemaakt met het nieuwe voertuig.

Dat traject is begeleid door vier kerninstructeurs van post Gorinchem, die gisteren ook het bijbehorende certificaat vanuit de leverancier hebben ontvangen. Dit certificaat bevestigt hun expertise en bekwaamheid om met de nieuwe autoladder te werken.

Met de ingebruikname van de nieuwe Mercedes autoladder en het eerbetoon aan de voorgaande generaties Magirus autoladders, is de post Gorinchem klaar voor de toekomst van brandbestrijding en reddingsoperaties. De brandweerlieden zijn volledig uitgerust en getraind om hun gemeenschap te beschermen en te dienen, met respect voor het verleden en een oog op de voortdurende vooruitgang.


«   »