Museum brengt spannende strip over Hendrick Hamel

Gepubliceerd op 25 juli 2023 om 09:54

1 t/m 31 augustus 2023

Dit jaar is het 370 jaar geleden dat Gorcumer Hendrick Hamel strandde op de Koreaanse kust. Niet helemaal een rond getal, maar dat weerhoudt het Hendrick Hamelmuseum er niet van om uit te pakken met een spannend stripverhaal over deze gebeurtenis. 

De strip is vanaf 1 augustus 2023 te volgen op de website en Facebook van het museum, en vanaf 'Hameldag' 19 augustus in zijn geheel in het museum te zien.

In de strip Hendrick Hamel - De Schipbreuk, getekend door Roel Mulder, maak je de lotgevallen mee van de bemanning van het VOC-schip de Sperwer, in het jaar 1653. Op weg van Taiwan naar Japan slaat het schip te pletter aan een vreemde kust. Hoe zal het scheepsboekhouder Hendrik Hamel, scheepsjongen Denijs Govertsen en de norse stuurman Janse vergaan?

'De strip bestaat uit twintig strookjes,' vertelt tekenaar Roel Mulder. 'Dat is zo'n vijf pagina's als je ze in een stripalbum zou zetten. Elke dag plaatsen we één strookje, als een echt vervolgverhaal.' Vorig jaar tekende Mulder voor Mooi Gorinchem een reeks historische cartoons over het Rampjaar 1672 en de Hollandse Waterlinie. 'Die cartoons waren redelijk luchtig van toon,' zegt Roel Mulder. 'De strip over Hamel wordt wat realistischer en daardoor spannender. Juist via zo'n strip besef je als lezer pas wat Hamel en zijn lotgenoten eigenlijk hebben meegemaakt.' De strip laat zien hoe Hamel in Korea belandde, maar Mulder sluit niet uit dat er nog een vervolg komt met de overige belevenissen in dat verre land.

De strip verschijnt online, en vanaf 19 augustus is de strip in zijn geheel te lezen in het Hendrick Hamelmuseum. Op deze Hameldag worden verder van 11.00-16.00 uur theatrale rondleidingen gegeven door theatergroep Bisonder. Als bezoeker word je meegenomen in het bijzondere verhaal van de schipbreuk, de bijzondere ontmoetingen in Korea en de ontsnapping dertien jaar later. Kaartjes kosten 5,50 euro en zijn te koop bij de VVV in het Gorcums Museum. In het Hamelhuis is ook de expositie 'Holland meets Korea' met beelden van Jaap Hartman en kleurrijke grafiek van de Koreaanse Jeesun Mo te zien.

Om de strip te volgen, en voor nadere inlichtingen kunt u kijken op de website:  www.hendrickhamelmuseum.nl