Wandel met gids door en rond de Vesting

Gepubliceerd op 20 mei 2024 om 09:25

De Werkgroep Vesting Gorinchem biedt elke maand twee unieke gratis vestingwandelingen aan. Tijdens deze wandelingen deelt een gids verhalen over de militaire geschiedenis van de vestingstad, de historische gebouwen en de verdedigingswerken die bedoeld waren om de stad en haar inwoners te beschermen tegen vijanden en overstromingen. Bovendien zijn er prachtige uitzichten over de Merwede te bewonderen.

Op zondag 26 mei leidt de wandeling je naar het oostelijke deel van de bijzondere vestingwal. Je wandelt door de stad, langs de rivier en over de vestingwal, waarbij je bastions, een stenen beer, borstweringen en een coupure zonder schotbalken passeert. Langs een stadspoort, kruitmagazijnen, kanonnen, een schietbaan en een kazemat loop je over de soldatenwal en door een poterne.

Op zondag 2 juni vindt er een wandeling plaats langs de westelijke en noordelijke vestingwal, inclusief bezoeken aan de Caponnière, de Kanselpoort, de Melkpadduiker, het verdwenen bastion, de stenen beer bij het Paardenwater, de kanonnen op Bastion 1, de VIS-kazemat, de Luisterpost, de waaiersluis, en de Arkelpoortcoupure, eindigend bij de Grote Markt.

De wandelingen beginnen om 14:00 uur bij de ingang van het Gorcums Museum op de Grote Markt en duren ongeveer 2,5 uur. Ze worden begeleid door ervaren lokale gidsen. Aanmelden kan via rondleiding@vestinggorinchem.nl

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van Vesting Gorinchem.