Gorinchem breidt laadpunten voor elektrische auto's uit

Gepubliceerd op 21 mei 2024 om 10:07

Gorinchem beschikt momenteel over tweehonderd oplaadpunten voor elektrische auto's, verdeeld over verschillende locaties zoals Avelingen-Oost, het Beatrixziekenhuis en het Van der Valkhotel. Het streven is om tegen 2030 het aantal oplaadpunten te verhogen naar duizend, om tegemoet te komen aan de toenemende vraag. Het ontwikkelen van een laadagenda is cruciaal om deze groei te versnellen.

Eigenaren van elektrische voertuigen geven vaak de voorkeur aan een laadstation op hun eigen terrein, maar dit is niet altijd haalbaar. De gemeente stimuleert het plaatsen van laadstations op privéterrein om overlast door kabels op trottoirs te vermijden. Kabelgoten kunnen een mogelijke oplossing zijn, maar daarover moet nog besloten worden. Als eerste stap wil de gemeente een digitale laadkaart ontwikkelen met voorkeurslocaties voor laadstations, in samenspraak met de inwoners.

In het stadscentrum worden oplaadpunten gegroepeerd op plekken zoals Paardenwater, Bagijnenwal en Buiten de Waterpoort. Equans heeft het exclusieve recht om oplaadpunten tot 22 kW in de openbare ruimte te installeren. Daarnaast zijn er twee locaties gereserveerd voor het opladen van elektrische fietsen.

De gemeenteraad heeft aangedrongen op een vlotte besluitvorming betreffende het gebruik van kabelgoten. Wethouder Eva Dansen heeft benadrukt dat hierover nog nadere discussies gevoerd moeten worden.

gemeente