Open Dag Elektrische Veerponten

Gepubliceerd op 3 juni 2024 om 12:25

Op zaterdag 1 juni konden bezoekers op diverse locaties een exclusief kijkje nemen achter de schermen om meer te leren over elektrische veerponten. De Altena VI, een van deze veerponten, bezocht ook Gorinchem en bood bezoekers de mogelijkheid om verschillende delen van de veerboot te ontdekken, zoals de technische ruimte en de stuurhut. Vertegenwoordigers van bouwer Holland Shipyards en ontwerper Coco Yachts waren aanwezig om toelichting te geven op de constructie, technologie en het ontwerp van de veerponten.

Helaas werden we tijdens ons bezoek geconfronteerd met een onaangename situatie. Onze fotograaf, die afhankelijk is van een scootmobiel, ervoer problemen met de oprijplaat van de pont. De helling was vrij steil, waardoor hij bijna achterover viel. Dit leidde tot een "wheelie", waarbij de achterwielen op de grond bleven terwijl het voorwiel 15 cm in de lucht hing. Een medewerker adviseerde hem om schuin de oprijplaat op te rijden, wat een gevaarlijke tip is omdat dit kan leiden tot het kantelen van een scootmobiel.

Bovendien werd ons, samen met de helft van de bezoekers inclusief de fotograaf, verzocht de pont te verlaten omdat deze naar Woudrichem zou vertrekken. De juiste veerboot liet op zich wachten, waardoor onze fotograaf besloot de riskante oprijplaat niet nogmaals te gebruiken. Ondanks dit is er toch een video gemaakt van het aanmeren van de pont.