Opening expositie "Gorcums Goed"

Gepubliceerd op 22 oktober 2022 om 09:16

Donderdagavond was het heel druk in he Gorcums Museum. De bezoekers waren daar om de opening van de expositie "Gorcums Goed" bij te wonen. En het bijzondere hieraan was dat het een expositie betrof die bestond uit 6 deelpresentaties. Stuk voor stuk met werk van Gorcumse kunstenaard, "Gorkums Goed" dus.

In 2022 staat Gorinchem stil bij de lokale geschiedenis. De expositie Gorcums Goed speelt daar met een hedendaagse twist op in. De aandacht gaat uit naar erfgoed, kunst, fotografie, poëzie en vormgeving van eigen bodem. Van het verhaal van de Martelaren van Gorcums uit 1572 dat is verwerkt in moderne sieraden, tot installaties en poëzie van jonge makers.
(meer tekst onder video)

video: GP-TV

Deelpresentaties

Schitterende Scherven

In 1572 nemen de Watergeuzen in Gorinchem 19 katholieke geestelijken gevangen. Zij worden gemarteld en in Den Briel opgehangen. Dit aangrijpende verhaal van de Martelaren van Gorcum is uitgebeeld in enkele glas-in-lood ramen die momenteel worden gerestaureerd. Hedendaagse kunstenaars en vormgevers presenteren sieraden waarin de prachtig gekleurde glasscherven uit het restauratieproces zijn verwerkt.

Keep your head up. Vijf jaar Memory Bricks in Gorinchem.

Bricksy. Deze anonieme kunstenaar goot alledaagse en vergankelijke gebruiksvoorwerpen zoals een cassettebandje of een gloeilamp in epoxyhars en plaatst deze als stenen in de straten van Gorinchem. 

Diederik van Goethem. Een leven lang fotografie.

Diederik van Goethem (1947) woont al decennia in Gorinchem, maar zijn werkgebied is vele malen groter. Als fotograaf wil hij de essentie van zijn onderwerp weergeven. Hij vindt die in verre streken als Tibet en Suriname, maar ook in de Biesbosch of het rivierenlandschap rond Gorinchem. 

Regional Roots

Het Gorcums Museum zet jong en creatief talent graag in de spotlights. Zes jonge kunstenaars uit die hun wortels in Gorinchem en regio hebben. Zij ontwikkelen zich hier verder of slaan hun vleugels inmiddels elders uit.

Dick Ippel. ‘Panorama van de nacht’ en ‘Perpetuum’.

De Gorcumse kunstenaar Dick Ippel (1955) zet zijn kennis van digitale technieken in voor het maken van autonome kunst. Zijn huidige werk is een gedempte weergave van het nachtelijke Nederlandse rivierenlandschap.

Razende reporter

Onder begeleiding van razende reporter Frits Swijnberg en met optredens van o.a. Coen Willemsen en Martin Rensen werden de zes deelexposities van Gorcums Goed één voor één geopend. Het werd een lange opening. Deze duurde van 19 tot 22.30 uur. het verveelde geen minuut.

Bricksy

De anonieme Bricksy was er ook. Met bouwvakkersvest en dichte motorhelm kwam ook ten tonele en bleef dus anoniem. Wel werd een video getoond waarop men kon zien hoe dit project tot stand was gekomen en hoe Brichsy,  werkend in de stad, toch de anonimiteit had kunnen bewaren.

We kijken terug op een zeer feestelijke openingsestafette van een expositie die u zeker moet gaan zien.  Tijdens de openingsuren vn het museum kunt u nog t/m. 8 januari gaan bekijken en dat moet u zeker doen.

foto's: GP-buro


«   »