Culturele Zondag met muziek

Gepubliceerd op 7 november 2022 om 09:14

Op zondag 13 november zetten de musea, galeries, ateliers en muziekpodium Het Zevende Huis hun deuren weer wijd open. Donna Bastiaans speelt met haar akoestisch meezing café in de gezellige ambiance van ‘De Weverij Studio Roodenburg’ op de Langendijk. In ‘Het Zevende Huis’ dit keer twee optredens van de bewoners zelf. Helga Buitelaar en Johan van Drunen vormen het duo ‘Van hemel en hel’. Aanvang 15 en 16 uur en de entree is een vrijwillige bijdrage. In het Hendrick Hamelmuseum is de vaste collectie te zien over de Gorcumse ontdekker van Korea.

Daarnaast is er een nieuwe expositie over de verdwenen wijk ‘Gorinchem West’. Aan de hand van herinneringen van voormalige bewoners en foto’s van Marcel Köppen komt een stukje Gorcumse geschiedenis tot leven. 

Gorinchem West

In het Gorcums Museum zijn naast de historische collectie de gevarieerde exposities van jonge Gorcumse kunstenaars te zien onder de naam ‘Gorcums Goed’. Het museum is gratis toegankelijk, maar er wordt een kleine entree gevraagd voor de lezing van Bert Welmers over de plannen voor de Gedenkplaats voor de Gorcumse Martelaren.

Nu te zien in galeries en ateliers

In molen De Hoop is op de begane grond een gerestaureerde brand- en redding ladder uit 1896 te zien en op de verdieping een foto expositie over de verdwenen molen ‘De Eendracht’. In de Burgstraat openen drie galeries hun deuren. ‘De Burgpoort’ op nummer 13 heeft een zevende kunstenaar binnen het collectief: Jolanda Hulshof. Zij maakt kleurrijke abstracte schilderijen die op de natuur geïnspireerd zijn. Op nummer 19 exposeert Karen Bruggeman nieuwe kunstwerken. Verderop op nummer 27 is hobby atelier/galerie ‘Zeven & Twintig’ waar tekenaar en schilder Gerrit Kok eigen werk exposeert samen met dat van Christine de Wijse.

In plateel atelier Painting Blue vindt men beschilderde tegels en borden in de traditionele techniek, maar met een eigentijdse knipoog qua ontwerp. 

Neem ook een kijkje bij Edelsmid Anita Gankema in haar knusse atelier Steampunk Jewelry in de Weessteeg 4. Zij maakt heel bijzondere sieraden. In galerie Kunst bij Karel op de Langendijk presenteert Adelien Bakker haar schilderijen. In ‘De Weverij’ van Studio Roodenburg en het atelier voor clavecimbelbouw Buiten de Waterpoort krijgt u persoonlijke uitleg over die ambachten. 

Snuffel rond voor oude boeken en schoolplaten bij antiquariaat ‘De Juf’ in de Haarstraat. Loop dan door naar de Westwagenstraat 76 waar in galerie Etiënne van de Nobelen schilderijen te zien zijn van Corine de Bruijn. Sluit de zondag warm en knus af in de Caponnière. Daar hangt de expositie ‘Gorkumse gezichtspunten’ geschilderd door Teun Verduin.

Theater Peeriscoop en de Kruitmagazijnen zijn deze zondag gesloten. In het Stiltecentrum ‘In de Toren’ en in de Grote Kerk zijn in de wintermaanden geen exposities. Voor uitgebreide informatie van alle activiteiten zie www.culturelezondaggorinchem.nl


«   »